Η Ιστορία μιας όχι και τόσο σωστής υπουργικής ανακοίνωσης

Η Ιστορία μιας όχι και τόσο σωστής υπουργικής ανακοίνωσης

Τα προβλήματα των αποδυναμωμένων δομών δημόσιας υγείας στο νησί της Κω είναι θέμα το οποίο εκθέσαμε και στο παρελθόν. Θέμα που πλήττει όχι μόνο την τοπική της Κω κοινωνία, αλλά και την πλειονότητα των νησιωτικών περιοχών.

Μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της επιτακτικής ανάγκης να παρέμβει το Υπουργείο και να φέρει παθολόγο στο Νοσοκομείο της Κω, στο κάδρο μπαίνει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω μιας ανακοίνωσης προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα.

Από το Υπουργείο Υγείας λοιπόν εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Στο νοσοκομείο της Κω υπηρετούν 179 εργαζόμενοι εκ των οποίων 35 γιατροί και 79 νοσηλευτές. Ειδικά για την έλλειψη παθολόγων έχει γίνει μετακίνηση από άλλη νοσηλευτική δομή της 2ης ΥΠΕ παθολόγου που καλύπτει τις ανάγκες ενώ έχουν προκηρυχθεί και 2 θέσεις παθολόγων.

Στο παρελθόν είχαν προκηρυχθεί εκ νέου οι θέσεις και οι προκηρύξεις είχαν αποβεί άγονες. Στο συγκεκριμένο ωστόσο νοσοκομείο υπηρετούν και επτά γενικοί γιατροί, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα ειδικά για το καλοκαίρι έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέρα του μισθού.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση”.

Αυτά που βλέπουμε εμείς να συμβαίνουν

Οι ΕΠΤΑ (7) γενικοί ιατροί που αναφέρει η ανακοίνωση ότι υπηρετούν στο Νοσοκομείο Κω, δεν είναι 7 αλλά ΕΞΙ (6) !!!

Ο ένας είναι ο Έπαρχος Κω ο οποίος εκ των πραγμάτων λειτουργεί περισσότερο συμβουλευτικά, ο δεύτερος είναι αποσπασμένος στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διότι μέχρι πρότινος ακόμα και οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στην Κάλυμνο για τις αιμοκαθάρσεις τους μέρα παρά μέρα.

Η τρίτη γενική ιατρός βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου και ο τέταρτος βγαίνει στη σύνταξη από μέρα σε μέρα και στην ουσία μένουν ΤΡΕΙΣ (!!!) οι οποίοι λειτουργούν κανονικά ως γενικοί ιατροί που είναι βάσει ειδικότητας και όχι ως παθολόγοι που προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Εκτιμούμε ότι σαφώς και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ γενικών ιατρών και ειδικών παθολόγων.

Όσον αφορά τον «έβδομο» ιατρό και μοναδικό παθολόγο, υπηρετεί στο ΚΥ Πλατανίου και βρίσκεται ένα βήμα πριν την συνταξιοδότησή του.

Άρα οι γιατροί δεν είναι ΕΠΤΑ στην πραγματικότητα, αλλά ΤΡΕΙΣ !!!

Η αλήθεια για τα extra επιδόματα

Τα 1800€ που αναφέρει η ανακοίνωση ότι παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας ως επίδομα επιπλέον του μηνιαίου μισθού, αφορούν όσους ιατρούς αποσπώνται στο Γενικό Νοσοκομείο Κω μεταξύ μηνών ΙΟΥΝΙΟΥ και ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ και μάλιστα με ποσόστωση επί των ημερών.

Άρα για το συγκεκριμένο τρίμηνο και αναλόγως των ημερών απόσπασης, μπορεί να είναι και λιγότερα από 1000€ ΣΥΝΟΛΙΚΑ !!!

Το Υπουργείο λοιπόν μπορεί να διατείνεται ότι δίνει λύσεις και θεσπίζει κίνητρα αλλά είναι ακόμα καλύτερο να το κάνει πραγματικά απ’ το να το λέει απλώς. Τα νησιά του ανατολικού αιγαίου χρειάζονται άμεση και ουσιαστική στήριξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ