Η ανακοίνωση της Eurobank για την υπόθεση Παπαθανάση: Δύο αγωγές για τη μεταβίβαση περιουσίας στα παιδιά του

Η ανακοίνωση της Eurobank για την υπόθεση Παπαθανάση: Δύο αγωγές για τη μεταβίβαση περιουσίας στα παιδιά του

Διευκρινίσεις για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και το δάνειο της εταιρείας “Δομόπολις”, στο οποίο ήταν εγγυητής δίνει με ανακοίνωσή της η Eurobank.


Η τράπεζα σημειώνει ότι έχουν γίνει όλες οι νόμιμες νομικές ενέργειες όπως σε κάθε πελάτη με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, υπογραμμίζοντας ότι ανακτήθηκε το 75% του κεφαλαίου αρχικής πίστωσης και αναφέρεται σε δύο αγωγές που έχουν γίνει όταν ο σημερινός αν. υπουργός και εγγυητής του εταιρικού δανείου μεταβίβασε ακίνητα στα παιδιά του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ο Νίκος Παπαθανάσης “έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν, καθώς χρώσταγε 1,8 εκατ. ευρώ”, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης να αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για “δολοφονία χαρακτήρα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αν. υπουργός φέρεται να πέτυχε κούρεμα των οφειλών του προς την Eurobank κατά 96,5%, δηλαδή σε απόλυτα νούμερα από τα 1.458.548,29 ευρώ που όφειλε το 2015 από τη σύμβαση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε υπογράψει ως εγγυητής και με τους τόκους υπερημερίας να έχουν ανεβάσει την οφειλή σε 2,065 εκατ. ευρώ. Επίσης φέρεται να έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα, έκανε λόγο για “ξεχασιάρη” υπουργό αλλά και “δόλιο κακοπληρωτή”, διερωτώμενος αν θα κρατήσουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια τον κ. Παπαθανάση.

“Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του Documento και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στην μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια”, ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Παπαθανάσης.

Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη της εφημερίδας Documento.

Διαψεύδει, επίσης, ότι έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και πως οφείλει σε ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο, ενώ ενημερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής του ευθύνης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eurobank:

H Eurobank (Τράπεζα) χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία “ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).

Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.

Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ. Συγκεκριμένα:

Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.

Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.

Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.

Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.

Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.

Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ