Η αδυναμία του Ανδρουλάκη να μεθύσει τον ήλιο

ανδρουλακης

Τις δυνάμεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε να ενώσει ο δικηγόρος και πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Καρανικόλας. Θυμίζω ότι ο κ. Καρανικόλας είχε αποχωρήσει από την Χαριλάου Τρικούπη κατηγορώντας τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές και έλλειψη σαφούς σχεδίου για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Καρανικόλας, όμως, δεν είναι ο μόνος δυσαρεστημένος από την ηγεσία Ανδρουλάκη. Την έντονη δυσαρέσκειά του είχε εκφράσει πρόσφατα ο κ. Γιάννης Τσούτσας, ο οποίος κόπηκε από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Πειραιά, χωρίς ποτέ να μάθει το λόγο. Από την άλλη, ο κ. Παντελής Περιβολάρης απέσυρε την υποψηφιότητά του στο νομό Καστοριάς και αποχώρησε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, μιλώντας για «μαθητευόμενους μάγους», αλλά και για απολύσεις υπαλλήλων που δεν στήριξαν Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές αλλαγές.

Στη λίστα των δυσαρεστημένων που αποχώρησαν βρίσκονται επίσης η Ελευθερία Φτακλάκη, η οποία θα πολιτευτεί με τη ΝΔ στα Δωδεκάνησα. Η κα Φτακλάκη, στην επιστολή παραίτησής της είχε κάνει λόγο για καθεστωτικές νοοτροπίες και βυζαντινισμούς που απέχουν μακράν από τις προσωπικές και πολιτικές της αρχές. Ομοίως, ο κ. Απόστολος Σπυρόπουλος, ο οποίος θα πολιτευτεί με τη ΝΔ στην Αρκαδία, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας, τότε, πως το κίνημα έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του και διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα η οποία έχει μόνο στόχο τη διατήρηση της εσωκομματικής της κυριαρχίας.

Όταν μαζεύεται τόση δυσαρέσκεια σε ένα κόμμα είναι προφανές ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Οι προαναφερθέντες ομονοούν στο ότι τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτηρίζει η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού, ο αυταρχισμός και ο φατριασμός. Σοβαρότατες κατηγορίες, οι οποίες μαθαίνω λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες αποχωρήσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να δει σοβαρά το θέμα αυτό, αν θέλει να μακροημερεύσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα μαζεύονται πολλά σύννεφα πάνω από την Χαριλάου Τρικούπη και αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στα γκάλοπ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πριν ένα χρόνο, τέτοια εποχή, το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στο 13% και σήμερα βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% (σ.σ. 9,8%, γκάλοπ GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» 11/02/2023).

Τελικά, αυτό που φοβόντουσαν στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είχε ως βασικό επικοινωνιακό πρόβλημα ότι είναι εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός και δεν θα μπορεί να είναι στην Βουλή και να αντιμάχεται τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, φαίνεται να είναι το λιγότερο που πρέπει να προβληματίζει, πλέον, το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, το άνοιγμα του κινήματος σε μικρά και μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερους καρπούς, καθώς έχουν χαμηλή δημοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες.

Αν τελικά η ΝΔ καταφέρει την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ χάσει την ελπίδα της συγκυβέρνησης, όχι μόνο θα αρχίσουν να αποχωρούν οι μνηστήρες που μυρίστηκαν εξουσία, αλλά θα τεθεί και θέμα αρχηγού, όπως φαίνεται. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ