Γιώργος Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης

Είναι η ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά

«Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και διευκρινίζει πως «Είναι η ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά»

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ο διάλογος αποτελεί ένα πρόσχημα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο συνέδριο, που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και «Το Βήμα», με θέμα «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης. Είναι η ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών την περίοδο 2013-2015 και τον Νίκο Κοτζιά, υπουργό Εξωτερικών την περίοδο 2015-2018.

«Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, χωρίς να υπάρξει μια παραγωγική διαβουλευτική συζήτηση, που θα στηρίζεται σε θεμελιώδεις αρχές», σημείωσε.

Ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα

«Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα, το οποίο της επιτρέπει να μπορεί όχι μόνο να έχει έναν περιφερειακό ρόλο, αλλά έναν ρόλο αμιγώς διεθνή, να μπορεί να έχει λόγο και να επιβάλλει τις αρχές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε δε, ο διάλογος «δεν αφορά μόνο τεχνική συζήτηση, όπως συνέβαινε με τις διερευνητικές, αλλά είναι ένας γνήσιος πολιτικός διάλογος».

«Διάλογος δε σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχει υποχωρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα μπορέσουμε να χτίσουμε σχέσεις καλής γειτονίας αν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί».

Τόνισε, δε, πως δε μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το διεθνές δίκαιο ως προμετωπίδα

Επεσήμανε πως η χώρα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους που εκτιμούν τη στάση αρχών που τηρεί και τόνισε πως «ως χώρα δε μπορούμε να είμαστε συναλλακτικοί, αλλά πιστοί στις αρχές μας».

«Το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που θέτουμε ως προμετωπίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε

«Δεν έχουμε δογματική ακινησία που θεωρούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα μας φέρει σε καλύτερη θέση».

Όπως τόνισε, με την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουμε καταφέρει και έχει επανεκκινήσει και η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ασφάλεια και ειρήνη

Ανέφερε ακόμη ότι «καταπολεμούμε τα δίκτυα των διακινητών, λόγω της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Έλληνας πολίτης από την εξωτερική του πολιτική θέλει ασφάλεια. Θέλει την ειρήνη και την ευημερία στην γειτονιά μας. Ας ακούσουμε το κόσμο».

«Η λογική του δυνατού και του αδυνάτου είναι ακριβώς η πολιτική ψυχολογία που μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύνατος και δεν είναι ο αδύνατος σήμερα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική πολιτική είναι σαν τη μετοχή. Πουλάς όταν είσαι ψηλά».

Σε ότι αφορά με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή από την οποία ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας και αν το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Είναι καλό η γνώση και η φρόνηση να μην φτάνουν στο σημείο του μηδενισμού. Η Μέση Ανατολή προφανώς επηρεάζει τη δική μας γεωστρατηγική θέση. Επηρεάζει και το Κυπριακό, όπως επίσης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ