«Φρένο» στις διεκδικήσεις του Ερντογάν βάζει ο Γεραπετρίτης

Γεραπετρίτης ΗΠΑ

Όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο

Άμεση απάντηση στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγο πριν την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ξεκάθαρη δήλωση

Ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο, ότι δεν συζητά λύση δύο κρατών στην Κύπρο, σχολιάζοντας τις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ, όπου ζήτησε να αναγνωριστεί το «ψευδοκράτος».

Ειδικότερα σημείωσε: «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι (με την κυπριακή κυβέρνηση) όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι που θα το συζητήσουμε».

Ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Ο κ. Γεραπετρίτης, είχε σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τους προσεχείς μήνες, με στόχο την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών με προεξέχουσα τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, ΠΕΞ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Επίσης, ήταν ιδιαίτερα σαφής ότι ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα.

Όπως εξήγησε, η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος πάνω στην αυστηρή βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τόνισε ότι όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ