Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θέτοντας φιλόδοξες προτάσεις και υψώνοντας το ανάστημα της με αυτοπεποίθηση
Παραγωγική εξωτερική πολιτική «σκληρού ροκ», από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θέτοντας στο τραπέζι φλέγοντα ζητήματα για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, βάζοντας κόκκινες γραμμές στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.
Το βέτο στην Αλβανία
Ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει θερμά την ένταξη των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αιτιολογία ότι θα αποτελέσει επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, με τη χώρα μας να ανακηρύσσεται πρωτεργάτης αυτής της προοπτικής.
Ωστόσο, η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετακίνητη για την περίπτωση της Αλβανίας, προβάλλοντας ως επιχείρημα την πάγια θέση της, ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας, κάνοντας σαφές πως η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.
«Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας».
Πραξικόπημα Σολτς;
Εντύπωση έκανε η δημόσια τοποθέτηση του Ολαφ Σολτς ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες, η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και αν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν τα κράτη μέλη, φοβούμενος προφανώς την άρνηση της Ελλάδας.
«Σκληρό Ροκ» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγκειται στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, από τον οποίο η Ελλάδα ζητά επιπρόσθετους πόρους για τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές… και κυρίως την ένταξη των αμυντικών δαπανών, δίνοντας επιπλέον ανάσα στην οικονομία. Πρόκειται για μία μεγάλη μάχη, με χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να ζητάνε περισσότερα κονδύλια και από την άλλη πλευρά, χώρες να επιζητούν περιορισμό των δαπανών.
Το μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, είναι η επίτευξη των παραπάνω στόχων, και κυρίως οι ενισχυμένοι πόροι για τις φυσικές καταστροφές, έχοντας ως σύμμαχο σε αυτές τις διεκδικήσεις τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.