Εβδομάδα με Τέμπη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Ραγδαίες εξελίξεις

Εβδομάδα με Τέμπη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Ραγδαίες εξελίξεις

Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν ομόφωνα να ξεκινήσει άμεσα η σχετική έρευνα και να καταρτιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση η κατάλογος των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν.

Είχε προηγηθεί το γραπτό αίτημα της αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΜεΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα για άμεση έκτακτη και από κοινού σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κυρία Σακοράφα πρότεινε να κληθούν σε ακρόαση ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ υπό την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Από σήμερα στις επιτροπές

Σήμερα φτάνει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση για τη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ αναμένεται να έχουμε και νεότερα για το πότε θα ζητηθεί η μεταφορά των κομματικών διαξιφισμών και στην Ολομέλεια, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι θα συνεδριάσει από εβδομάδα η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με καλεσμένο τον Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να ενημερώσει αρμοδίως, μεταξύ άλλων, και για τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για την ασφαλή επανέναρξη των δρομολογίων του σιδηροδρόμου. Οχι ότι θα μείνει εκεί η κουβέντα, αφού ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει, μαθαίνω, σπριντ ερευνών σε συμβάσεις, διαγωνισμούς, ΦΕΚ, πρόσφυγες, εξώδικα κι ανακοινώσεις, οτιδήποτε χρειάζεται για να μαζέψουν «υλικό» για επίθεση στην κυβέρνηση. Διότι οι τόνοι και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων είναι, ως τώρα, χαμηλοί. Ακόμη… κουρδίζονται τα όργανα για το «σκληρό ροκ».

Πέραν αυτών, εκκρεμεί και μια σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία – όπως σας είχα γράψει προ ημερών – πρόλαβε να τη ζητήσει επίσημα στη Διάσκεψη των Προέδρων η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25. Λέω «πρόλαβε» γιατί αν δεν το έκανε πρώτη αυτή, θα το έκαναν άλλα κόμματα, έτοιμοι ήταν κάποιοι. Το πρόβλημα είναι ότι στη Διάσκεψη, ενώ συμφωνούν για την Επιτροπή, στάθηκε περίπου αδύνατο να συμφωνήσουν έστω και σε γενικές γραμμές στο ποιοι θα πρέπει να κληθούν σε αυτή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών για το δυστύχημα. Ο Κώστας Τασούλας ανέλαβε, λοιπόν, να μιλήσει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, να λάβει τις προτάσεις τους και να διαβουλευτεί για το πώς, πότε και με ποιον θα συνεδριάσουν. Θα σας έχω τα νεότερα αμέσως μόλις υπάρξουν εξελίξεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ