«Δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας η χθεσινή κίνηση» είπε στον Κανάκη Μανδαλιό ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση κατευνασμού προς την Αθήνα, ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ –γιος και πολιτικός σύμβουλος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ– επιδόθηκε σε μια τελετουργική “συγγνώμη” προς την ελληνική πλευρά, μία μόλις ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε στη Βεγγάζη με την κήρυξη της ευρωπαϊκής αποστολής ως ανεπιθύμητης.
Ο νεαρός Χαφτάρ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό, με φόντο τις σκιές που πλανώνται πάνω από τις σχέσεις Αθήνας–Βεγγάζης μετά το επεισόδιο. Η επίσκεψη μόνο ιδιωτική δεν ήταν: κάμερες, φωτογράφοι, δημόσιες δηλώσεις και μια πλακέτα τιμής για τον Φίλιππο και την Αγγέλα Μανδαλιού, τα δύο αδικοχαμένα παιδιά του προέδρου της Κοινότητας, που έχασαν τη ζωή τους στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή του Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ μετέφερε προσωπικό μήνυμα του πατέρα του, επιμένοντας ότι η πρόσφατη ρήξη δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας, αλλά συνδέεται με την ενόχληση της Βεγγάζης για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αποστολή είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Τρίπολη. Επρόκειτο, υπενθυμίζεται, για την αποστολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ, την οποία συνόδευαν οι υπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας – μεταξύ αυτών ο Θάνος Πλεύρης.
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης και οι αξιωματούχοι οδηγήθηκαν στον χώρο VIP, ακολουθώντας το πρωτόκολλο των υψηλών επισκέψεων. Εκεί όμως περίμενε μια προσβλητική ανατροπή: Λίβυοι τοπικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ευρωπαϊκή αποστολή ότι ο Χαφτάρ αρνείται να τους συναντήσει, εκτός αν παρίσταται σύσσωμη η κυβέρνησή του – δηλαδή η ανεπίσημη κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, που η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν.
Ο Μπρούνερ αρνήθηκε να υπαναχωρήσει και η συνάντηση ακυρώθηκε. Το “τελεσίγραφο” Χαφτάρ συνοδεύτηκε από επίσημη ανακοίνωση που χαρακτήριζε ολόκληρη την αποστολή “ανεπιθύμητη” και απαιτούσε την άμεση αποχώρησή της από τη Λιβύη.
Έτρεξε να διορθώσει τα πράγματα ο υιός Χαφτάρ
Η αμηχανία της Βεγγάζης ήταν εμφανής την επόμενη ημέρα. Ο ίδιος ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ φρόντισε να καλύψει το κενό με όρους δημοσίων σχέσεων: παρέδωσε πλακέτα μνήμης στον κ. Μανδαλιό, υπογράμμισε την προσφορά της Ελλάδας στην τραγωδία της Ντέρνα και προσπάθησε να διαχωρίσει την Αθήνα από τις “παράπλευρες απώλειες” του επεισοδίου.
Το μήνυμα, πάντως, ελήφθη στην Αθήνα. Το περιστατικό ανέδειξε την εύθραυστη ισορροπία στη Λιβύη, όπου η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να λείπουν τα ρίσκα. Η ενόχληση του Μαξίμου για τη συμπεριφορά Χαφτάρ δεν εκφράστηκε ανοιχτά – οι επαφές Γεραπετρίτη συνεχίζονται, ωστόσο η εξέλιξη δείχνει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να διαχειριστεί με διπλωματική ακρίβεια τη σχέση της με τις λιβυκές παρατάξεις.
Το φινάλε με την απολογητική επίσκεψη του Αλ Σαντίκ δεν σβήνει το επεισόδιο, αλλά διατηρεί ανοικτό το δίαυλο και, κυρίως, επιβεβαιώνει το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή – ακόμη και όταν οι ισορροπίες μοιάζουν να ανατρέπονται αιφνίδια.