Ελληνοτουρκικά: Επιφυλάξεις Δένδια στις προθέσεις Ερντογάν

Δένδιας

Θετική η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας όμως δεν εφησυχάζουμε, ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το βήμα της Βουλής

Στα πλαίσια της συζήτησης στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, μίλησε από το βήμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήναμ σημειώνοντας: «Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι έμμεσος τρόπος διαπραγμάτευσης με την γειτονική μας χώρα. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυναςτα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αντιμετωπίζονται σε ένα στενό πλαίσιο λίστας συμφωνημένων μέτρων, στο παρελθόν». Για να συμπληρώσει: «είναι απολύτως στη διάθεση των κομμάτων να τα ενημερώσει πλήρως θεσμικά, όχι όμως σε δημόσια συνεδρίαση αλλά κεκλεισμένων των θυρών», διευκρινίζοντας πάντως ότι, «δεν θα εκπλαγείτε με αυτά που θα σας πω κατ’ ιδίαν, δεν υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό».

Δεν εφησυχάζουμε 

ο κ. Δένδιας και χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, όπως είπε «δεν εφησυχάζουμε», τονίζοντας ότι «πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να έχει δομικές λύσεις». «Όλοι μαζί συμμεριζόμαστε την πίστη στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της δυνατότητας επίλυσης των διαφορών, των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Ειδικότερα ανέφερε: «Νομίζω όλοι πιστεύουμε, μια πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οφείλει να έχει δομικές λύσεις στο απαράδεκτο casus belli , στο ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στην Οθωμανική θεωρία της γαλάζιας πατρίδας, το κυπριακό δεν μπορεί να παραμένει άλυτο και βέβαια εν υφίσταται τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι σοβαρή και αξιόπιστη, να εκπέμπει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας, σταθερά, ηχηρά , πρέπει να εκπέμπει μήνυμα προστασίας της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό δεν συνιστά ευχέρεια ή επιλογή μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον όλων μας έναντι της χώρας της ιστορίας μας των προηγούμενων και επερχόμενων γενεών».

Η πολυπλοκότητα των ελληνοτουρκικών

Προφανώς, τα ελληνοτουρκικά είναι πολύπλοκα ζητήματα και οι συνθήκες καλής γειτονίας, το βασικό προαπαιτούμενο. Η χώρα μας χρειάζεται την Τουρκία στην Δύση και στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι ελέγξιμη, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ανεξέλεγκτη. Για αυτό και σύμφωνα με τον κ. Δένδια δεν εφησυχάζουμε, κρατώντας επιφυλάξεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ