Ελαφονήσι: Απόφαση – σταθμός για την προστασία και την διατήρησή του

Ελαφονήσι: Απόφαση – σταθμός για την προστασία και την διατήρησή του

Μια σημαντική απόφαση για τη διατήρηση της σπάνιας ομορφιάς και της μοναδικότητας του Λαφονησίου έλαβε χθες το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε και ενέκρινε την απαγόρευση εισόδου των οχημάτων στην προστατευμένη ζώνη του Λαφονησιού με τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο του.

Στην εισήγηση τονίζονταν μεταξύ άλλων πως η περιοχή Λαφονησίου « με την απέναντι ακτή είναι χαρακτηρισμένες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 (Natura) με ΚΩΔ στ 434002 ΚΑΙ 4340015 με οικότοπους και είδη προτεραιότητας όπως επίσης είδη κινδυνεύοντα και απειλούμενα εγγεγραμμένα στο Κόκκινο Βιβλίο απειλούμενων ειδών. Αποτελούν επίσης σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο. Για όλα έχει γίνει σοβαρή επιστημονική και ερευνητική καταγραφή αποτύπωσης και ακριβούς χωρικού προσδιορισμού των προστατευτέων από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο (ΜΑΙΧ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ), και όλα έχουν αποτυπωθεί σε διάφορα σχέδια και μελέτες με χρηματοδότηση από Ε.Ε. όπως π.χ. το Life Natura 1998 Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη 2009 την οποία εκπόνησε ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου και νυν ΔΕ Ιναχωρίου Δήμου Κισσάμου κλπ.

 

Τέλος, σπουδαιότερη όλων η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων (επισκεπτών) κάτω από τη ισοϋψή των 20 στην αμμώδη περιοχή η οποία παλαιότερα ήταν θαλάσσιος πυθμένας και όπου εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση προστατευτέων μέσα από αυθαίρετους αυτοσχέδιους και χωμάτινους δρόμους. Από όλους τους επιστημονικούς φορείς αλλά και από τους Δήμους Κισάμου και Καντάνου- Σελίνου θεωρείται υψίστης άμεσης προτεραιότητας η τοποθέτηση μπάρας στο σημείο όπου τελειώνει η ασφάλτινη δημοτική οδός Χρυσοσκαλίτισσα – Ελαφονήσι και αρχίζει ο αυθαίρετος χωμάτινος δρόμος σε απόσταση σε ευθεία περίπου 300 μέτρα από τη θάλασσα. Κατόπιν τούτων εισηγούμαστε προς το Δ.Σ. Δήμου Κισάμου να προχωρήσει σε άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την προμήθεια και τοποθέτηση μπάρας στην περιοχή την οποία υποδεικνύουμε. Με την απόφαση σας αυτή επιβεβαιώνεται και υλοποιείται η απόφαση μεταξύ Δήμου Κισσάμου, Καντάνου- Σελίνου και ΟΦΥΠΕΚΑ το 2020 για τοποθέτηση μπάρας».

Πηγή: Aftodioikisi.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ