Με βραχεία κεφαλή ανακτά τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη από την OPINION POLL για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Action 24 με σημαντικά ευρήματα για το τί θα ψηφίσουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές.
Η μεγάλη δημοσκόπηση καταγράφει τις θέσεις των πολιτών, τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα προσέλθουν τις ευρωκάλπες ενώ ιεραρχούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.
Όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία, αναμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βλέπει τη διαφορά να αυξάνεται από το δεύτερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφει τις σημαντικότερες απώλειες, ενώ Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, φαίνεται πως δεν πείθουν.
Η έρευνα
Ειδικότερα, η N.Δ διατηρεί σταθερά μεγάλο προβάδισμα με διαφορά 21% στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που περνάει ξανά δεύτερος. Έχει επίδοση 34.3% έναντι 13.4% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 12.5%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 10.1%, το Κ.Κ.Ε με 9.4% , η ΝΙΚΗ με 4.3%, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και οι Δημοκράτες – Α. Λοβέρδος με 2.9% η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με 2.8%, οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 2.5%, η ΜΕΡΑ 25 με 1.9% και το ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ με 2.8%. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση με 1.1% σε σχέση με την έρευνα στις 19/2 ένα μήνα πριν και 3.5% σε σχέση με την έρευνα τέλη Νοεμβρίου οπότε και περνούσε στην δεύτερη θέση. Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη μετεκλογική έρευνα που δεν δείχνει νέα πτώση και αυξάνει στο ίδιο χρονικό διάστημα τις δυνάμεις του κατά 0.9% , περνώντας έτσι στην 2η θέση.
Στην Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις είναι: Ν.Δ 27.7%, ΣΥΡΙΖΑ 10.8%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.1%, Κ.Κ.Ε 7.6%, ΝΙΚΗ 3.4% , ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ 2.4%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.2%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 2%, ΜΕΡΑ 25 1.5%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.2% , ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 19.7%.
Ο Κ. Μητσοτάκης υπερέχει τόσο στην δημοφιλία, όσο περισσότερο και στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός . Οι δημοφιλίες των Πολιτικών Αρχηγών είναι: Κ. Μητσοτάκης 37.6%, Δ.Κουτσούμπας 33.7%, Α. Λοβέρδος 29.8%, Ν. Ανδρουλάκης 28.9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 28.4%, Κ. Βελόπουλος 27.6% , Σ. Κασσελάκης 23.2%, Α. Χαρίτσης 18.8%, Δ. Νατσιός 13.8% , Β. Στίγκας 7.5%.
Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός προηγείται με υπερτετλαπλάσια διαφορά , με 35.8% έναντι 8% του Σ. Κασσελάκη, 6.1% του Ν.Ανδρουλάκη , 5.3% του Κ. Βελόπουλου και ακολουθού οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με μικρότερες επιδόσεις. Ουσιαστικά ο βασικός αντίπαλος είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ που συγκεντρώνει 29.5%.
Τα κριτήρια ψήφου για τις Ευρωεκλογές
Ως βασικά κριτήρια ψήφου στις Ευρωεκλογές αναδεικνύονται η εσωτερική επικαιρότητα με 36.9%, οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων με 28.2%, τα ευρωπαϊκά θέματα με 16.9%, και το ψηφοδέλτιο με 7.5%.
Το 49% δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό που ψήφισε στις Βουλευτικές εκλογές έναντι 45.5% που το θεωρεί λίγο και καθόλου πιθανό.
Το 38.5% δηλώνει ότι με την ψήφο του θέλει να στείλει μήνυμα στην Κυβέρνηση αλλά και το κόμμα που ψήφισε, το 25.2% για να στηρίξει το κόμμα του, το 19.4% για να αποδοκιμάσει την Κυβέρνηση και το 8.9% για να στηρίξει την Κυβέρνηση.
Προβλήματα για την Κυβέρνηση
Η ακρίβεια συνεχίζει να βρίσκεται μακράν πρώτο πρόβλημα στις προτεραιότητες των πολιτών με 55.1% και ακολουθούν η Οικονομία με 28.6%, η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 21.6%, η κατάσταση στο ΕΣΥ με 19% , η κατάσταση στην Παιδεία με 11.4% και η ανεργία με 10.7%.
Είναι σημαντικό ότι το 43% δηλώνει ότι αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες και το 14.8% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το 7.4% δηλώνει ότι δεν τον επηρεάζει ιδιαίτερα, ενώ το 34% ότι του δημιουργούνται δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχεται. Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση, πολύ και αρκετά ικανοποιημένος από τα μέτρα της Κυβέρνησης δηλώνει το 17.4%, ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 82%. Αυτό αποτελεί το πρώτο και βασικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία που δεν είναι ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση των ευθυνών για τα Τέμπη. Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι είναι το 14.6%, ενώ το 12.9% είναι λίγο ικανοποιημένοι και το 70.3% καθόλου ( αθροιστικά 83.2%).
Είναι επίσης πρόβλημα η μειοψηφική αλλά διακριτή υποστήριξη τμήματος της κοινής γνώμης απέναντι στις αντιδράσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το 36.1% συμφωνεί με κινήσεις σαν τον εορτασμό της γιορτής της Ορθοδοξίας χωρίς την παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας ή το διώξιμο βουλευτών που ψήφισαν τον Νόμο από Ναούς, με το 58.5% να έχει αντίθετη άποψη. Το 28.4% συμφωνεί με την απόφαση να μη βαπτίζουν τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών , με το 65.1% να έχει αντίθετη άποψη. Φαίνεται το θέμα να ανακινείται σε ένα ακροατήριο διαρκώς, βρίσκοντας αποδέκτες. Ασφαλώς το κλίμα αυτό μπορεί να πλήττει τμήμα του πολιτικού κόσμου αλλά συνιστά πλήγμα και για την Εκκλησία αφού η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί μ΄αυτές τις κινήσεις .
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Κασσελάκη ως πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Το 19.7% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ , με το 62.5% να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44.1% έναντι 40.2%.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα