Δένδιας για επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επιτακτική ανάγκη η προστασία των ελληνικών πλοίων και πληρωμάτων

Δένδιας

Τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας προτίθεται να λάβει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέπτυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας το πρωί της Τετάρτης και μίλησε για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυσιπλοΐα με τις επιθέσεις των Χούτι, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίοιυς η χώρα μας, παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση.

Το συμφέρον της χώρας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση

Επιπρόσθετα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε την οικονομική διάσταση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», η οποία συνδέεται και με την τσέπη των Ελλήνων και Ευρωπαίων καταναλωτών, διότι υποπολλαπλασιάζεται η χρήση των ελληνικών λιμανιών και κατ’ επέκταση τα ελληνικά συμφέροντα και ξεκαθάρισε ότι δεν εμπλεκόμαστε στον πόλεμο, δεν θα επιτεθούμε σε κανέναν, αντιθέτως θα αναπτυχθούμε για να προστατεύουμε τα πλοία που χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες οδούς μαζί με τους συμμάχους μας και επανέλαβε ότι η φρεγάτα «Ύδρα» θα είναι έτοιμη και εξοπλισμένη να εκτελέσει επιτυχώς την αποστολή της.

Στο σημείο αυτό, ο ΥΕΘΑ είπε ότι «η Ελλάδα πάντοτε θέλει να υπάρχει ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας και πρόκειται για μια βασική, πάγια και υπερκομματική πολιτική της ελληνικής διπλωματίας, να υπάρχει δηλαδή ένας ευρωπαϊκός επιχειρησιακός βραχίονας και συνείδηση, καθώς η Ελλάδα έχει θέματα, έχει εχθρούς και θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ισχυρή αμυντική παρουσία και ρόλο».

Έπειτα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι μαζί με την Ελλάδα, στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα συμμετέχει η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος και ίσως η Ολλανδία και υπογράμμισε ότι σε μια τέτοια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια δεν πρέπει η χώρα να «μένει απέξω», καθώς πρέπει η Ελλάδα να παίζει σημαντικό ρόλο, σε μια χρονική συγκυρία που η Τουρκία αναπτύσσει σημαντικά το πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων της.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό «θετικά δεκτή» της πρότασής του να αναλάβει η Ελλάδα την διοίκηση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», ο Νίκος Δένδιας είπε ότι: «Επρόκειτο για μια Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας και ως εκ τούτου δεν λαμβάνονταν επίσημες αποφάσεις. Αυτό θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, έχουμε προτείνει συγκεκριμένο Έλληνα Υποναύαρχο που θα διοικεί την επιχείρηση από τη Λάρισα και Αξιωματικός άλλης χώρας θα έχει την εν πλω – επί του πεδίου διοίκηση των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον λόγο που υπάρχουν δύο επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δηλαδή η «Prosperity Guardian» και η «ΑΣΠΙΔΕΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε πως: «Πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή διακριτή παρουσία, η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας, η Ερυθρά Θάλασσα είναι δίπλα μας, το δικό μας εμπόριο περνάει από εκεί, όχι το αμερικανικό, όχι το καναδικό αλλά το ελληνικό και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό εμπόριο και συνεπώς δεν μπορούμε να αφήσουμε την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στο NATO, πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκό γεωπολιτικό αποτύπωμα και αν μια χώρα για προφανείς και πρόδηλους λόγους προωθεί την ιδέα και την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού, αμυντικού επιχειρησιακού βραχίονα, ενός ευρωπαϊκού στρατού περισσότερο από όλους, αυτή είναι η Ελλάδα και το ξέρουμε όλοι».

Για τις δηλώσεις της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσουν οι S-400 από την χώρα, ο Νίκος Δένδιας ήταν επιφυλακτικός και πρότεινε να δούμε στο μέλλον κατά πόσο θα μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Για το οικονομικό κόστος του 12ετούς προγράμματος προμηθειών στρατιωτικών εξοπλισμών, ο ΥΕΘΑ είπε ότι η χώρα δεν θα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά και ότι υπάρχει κοστολόγηση με διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι τα κόστη υπολογίζονται στην παραλαβή όχι στην παραγγελία και υπενθύμισε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι για παρελάσεις αλλά αναγκαίος όρος εθνικής επιβίωσης, διότι έχουμε εχθρούς που αμφισβητούν την κυριαρχία μας, την ανεξαρτησία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχουμε έναν πόλεμο στο βορρά (Ρωσία – Ουκρανία), έναν πόλεμο στο νότο (Ισραήλ – Χαμάς), συγκρούσεις στο Σαχέλ και τι περιμένουμε? να πάμε με τον σταυρό στο χέρι;».

Ακόμα, ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι επί του παρόντος τρία μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 είναι λειτουργικά και μέχρι το τέλος του 2024 τουλάχιστον 10 μεταγωγικά αεροσκάφη θα είναι λειτουργικά, εκ των οποίων πέντε αεροσκάφη τύπου C-27J. Για το πακέτο Μπλίνκεν, ο ΥΕΘΑ σχολίασε ότι προφανώς οι εξοπλισμοί ελέγχονται από τους Έλληνες στρατιωτικούς και «παίρνουμε μόνο ό,τι είναι και αξιολογείται ως χρήσιμο».

Τέλος, αναφέρθηκε στο επίδομα Στόλου, το οποίο «τελικά προκάλεσε αρνητικές φορολογικές συνέπειες για τα στελέχη και αυτό θα αλλάξει, καθώς πρέπει να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας» ενώ για να αντιμετωπιστούν οι παραιτήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει σε μια εκστρατεία προσέλκυσης νέων στρατιωτικών με σημεία αναφοράς περιοχές όπως η Κρήτη, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίο, κάτι που θα συνδέεται και με σημαντικές αλλαγές στη θητεία.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ