Χριστοδουλίδης – Μητσοτάκης: Ανοίγουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα

Μητσοτάκης - Παρίσι

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κύπρου για βοήθεια στην Γάζα και πώς θα εφαρμοστεί;

Τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο είχε  Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της Διάσκεψης για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου συζητήθηκε το κυπριακό σχέδιο «Αμάλθεια», το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου στο δείπνο που του παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα έγινε μία πρώτη προετοιμασία για την σημερινή συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στις 12:00, στην οποία θα συζητηθούν όσα έλαβαν χώρα στη διάσκεψη του Παρισιού για τον πόλεμο στο Ισραήλ στην οποία έδωσαν το «παρών» και οι δύο ηγέτες.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, από ελληνικής μεριάς θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. Το μεσημέρι προγραμματίζεται να γίνουν κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη και θα υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν.

Το κυπριακό σχέδιο «Αμάλθεια» για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε ενδελεχώς σήμερα στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Παρίσι, τον λεπτομερή σχεδιασμό της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Λευκωσίας και τα πέντε στάδια που θα την συνθέτουν.

Το πρώτο στάδιο θα είναι η μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο, το δεύτερο στάδιο αφορά την επιθεώρηση, καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο, το τρίτο στάδιο τη φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας, το τέταρτο στάδιο τη διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και το πέμπτο και τελευταίο στάδιο την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρου, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε όμως ότι πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όπως η Αμάλθεια, η τροφός του Δία, που του έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μητσοτάκης: Προϋπόθεση για μακροημέρευση της ειρήνης το παλαιστινιακό κράτος

Υπενθυμίζεται πως την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανή πολιτική λύση για την πολεμική σύρραξη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται στο Παρίσι τονίζοντας ότι «εν τέλει θα είναι ο μόνος διαρκής τρόπος να διασφαλίσοιυμε τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «προϋπόθεση για μακροημέρευση της ειρήνης το παλαιστινιακό κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι «δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας στην περιοχή αναμένουνμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια παροχής άμεσης βοήθειας στη Γάζα».

Όπως σημείωσε «συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο τη συνεισφορά για έναν θαλάσσιο διάδρομο. Υποστηρίζουμε πληρως την παροχή ανθρωπιστικκή βοήθειας στη Γάζα με αυξημένο τρόπο πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο δια θαλάσσης».

«Το πιο δύσκολο είναι να βρεθεί ένας ασφαλής χώρος εκφόρτωσης και βεβαίως να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου. Αν αυτοί οι όροι μπορούν να εκπληρωθούν η Ελλάδα θα παράσχει με κάθε δυνατό μέσο τη βοήθειά της και βεβαιώς περιμένουμε τη βοήθεια όλων όσων γνωρίζουν τη γεωργραφία της περιοχής να συνδράμουν» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος γειτινιάζουν με την περιοχή» και στο πλαίσιο αυτό «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε κάθε προπσπάθεια για ανακουφιση του πόνου» υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ