Χαρδαλιάς από Λακωνία: Οι διακλαδικές ασκήσεις προετοιμασίας είναι επιβεβλημένες και η συνεργασία των δρώντων στο πεδίο φέρνει αποτελέσματα

Χαρδαλιάς από Λακωνία: Οι διακλαδικές ασκήσεις προετοιμασίας είναι επιβεβλημένες και η συνεργασία των δρώντων στο πεδίο φέρνει αποτελέσματα

Στην έκτακτη διακλαδική άσκηση «Πύρανθος Βαθύ 2023», που διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πραγματοποιήθηκε στον οικισμό Βαθύ του δήμου Ανατολικής Μάνης παρέστη, χθες, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση εξετάστηκαν σενάρια αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς και διάσωσης σε περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος, μετείχαν στελέχη και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών»), των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας Γυθείου και Αρεόπολης, καθώς και Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας βραβεύτηκε εκ μέρους του ΕΚΠΑ από τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητή Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλή και από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη συνολική προσφορά του στην υγειονομική διαχείριση έκτακτων συμβάντων, φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων στη χώρα.

Παρευρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης ως εκπρόσωπος του δημάρχου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου Ελένη Γυπαράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Π.Σ. Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας Βασίλειος Τσιδαρίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας Πύραρχος Κωνσταντίνος Γόντικας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Λιμενάρχης Γυθείου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Μοτσάκος, ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ευάγγελος Τρουγκάκος, η Διευθύντρια Κ.Υ. Γυθείου κ. Θεοδώρα Αγγελάκου, οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Κ.Υ. Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης, Νεάπολης Ιωάννης Μιχαλέτος και Βλαχιώτη Γεωργία Αθανασοπούλου και άλλοι.

Κατά την αποφώνηση της άσκησης ο Ν. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Θεωρώ τις 784 ημέρες της θητείας μου, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αργότερα ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ένα από τα πιο απαιτητικά, αλλά και ταυτόχρονα πιο παραγωγικά διαστήματα της έως τώρα σταδιοδρομίας μου ως δημόσιος λειτουργός».

Εξήγησε ότι η χώρα αντιμετώπισε «τόσες κρίσεις τα τελευταία 4 χρόνια, που αθροιστικά δεν αντιμετώπισε τα 30 τελευταία χρόνια» με την ανάγκη δραστικής και μακροπρόθεσμης «αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της πατρίδας μας».

Όπως ανέφερε, «η θωράκιση της χώρας και η προστασία των πολιτών από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πέρα από δέσμευση αυτής της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί για εμένα μία προσωπική προτεραιότητα».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα στο πλευρό της κοινωνίας, είναι δίπλα στην προσπάθεια που γίνεται. Διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πέραν της κύριας αποστολής τους που αφορά στην εθνική ασφάλεια και στη θωράκιση της χώρας, το μείζον ζήτημα της καθημερινότητας αφορά όχι μόνο στην προετοιμασία για τη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, στο πλευρό όλων εκείνων που καθημερινά αγωνίζονται για αυτήν» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης προπαρασκευής «για τη διαχείριση ακραίων φυσικών φαινομένων» ενώ συνέχισε τονίζοντας «την ανάγκη της διαρκούς ενίσχυσης των δυνατοτήτων μας, σε ό,τι αφορά τον αγώνα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία «με τις Περιφέρειες στα ειδικά προγράμματα που αφορούν στις φυσικές καταστροφές για να μπορούμε, και στο πλευρό των δήμων, και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τους υπόλοιπους δρώντες, να εξασφαλίζουμε μηχανήματα, να εξασφαλίζουμε μέσα, να εξασφαλίζουμε πόρους, ώστε στη δύσκολη στιγμή να μπορούμε να συνδράμουμε ορθολογιστικά, λειτουργικά και αποτελεσματικά».

«Κατά την τετραετία που προηγήθηκε, αποδείχτηκε ότι το κράτος μας είναι σε θέση να οικοδομήσει μια στιβαρή υποδομή για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κάτι για το οποίο δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν αμφιβολίες κατά τα προηγούμενα χρόνια, και ίσως και δικαίως» πρόσθεσε.

Ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα κατά την παράθεση δείπνου εργασίας. Σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εφοδιασμού Μεταφορών του ΓΕΣ υποστράτηγο Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής του Κέντρου Ταξίαρχος Δημήτριος Αννετούδης.

Κατά την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επαναλειτουργία του ΚΕΕΜ ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων τον Ιούλιο 2023 και τη λειτουργία του ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες, ο Ν. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για την οργάνωση, το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Κέντρου, περιηγήθηκε στους χώρους του και συνομίλησε με στελέχη και οπλίτες θητείας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ