Αποστολάκης για ενδεχόμενη πρόταση της ΝΔ να αναλάβει πόστο στη νέα κυβέρνηση: «Αν αυτό είναι ανάγκη, νομίζω ότι πρέπει να γίνει»

Αποστολάκης για ενδεχόμενη πρόταση της ΝΔ να αναλάβει πόστο στη νέα κυβέρνηση: «Αν αυτό είναι ανάγκη, νομίζω ότι πρέπει να γίνει»

Για τις εξελίξεις στο θέμα του φράχτη του Έβρου, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να μη χρηματοδοτήσει τέτοιου τύπου έργα και την πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης απάντησε στο ερώτημα τι θα πράξει αν του ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, αν αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, να αναλάβει πόστο στο οποίο θα αξιοποιούνταν η επιχειρησιακή του εμπειρία.

“Η ερώτηση είναι πολύ υποθετική και οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να γίνει μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να είναι τέτοιες που να μην υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση και θεωρείται ότι η προσφορά κάποιου ανθρώπου και η εμπειρία του μπορεί να αξιοποιηθεί ανεξάρτητα από το ποιον θα ζητηθεί, δεν είναι αν το ζητήσει η Νέα Δημοκρατία ή όποιος πολίτης. Αν αυτό είναι ανάγκη, νομίζω ότι πρέπει να γίνει. Ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις. Είναι τελείως πολύ υποθετικό”, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε γίνει πρόσωπο των ημερών τον Αύγουστο του 2021, όταν “τίναξε στον αέρα” τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση που τον ήθελε να αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε πως δεν προτίθεται να δεχτεί την υπουργική θέση, καθώς όπως υποστήριξε, δεν τηρήθηκε ο όρος της διακομματικής συναίνεσης.

Στη συνέχεια, ξέσπασε “πολέμος” ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να στρέφει παράλληλα τα βέλη της προς τον πρώην υπουργό ΓΕΕΘΑ και υπουργό Άμυνας, χαρακτηρίζοντάς τον κατώτερο των περιστάσεων.

 

«Ο φράχτης ήταν ένα ένα εργαλείο το οποίο βοηθούσε στον έλεγχο»

Σχετικά με τον φράχτη του Έβρου, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως συμφωνεί με το πλαίσιο το οποίο αναφέρει η Ευρώπη για το θέμα και σχολίασε πως: “Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο το οποίο πράγματι διευκολύνει στον έλεγχο της περιοχής, αλλά δεν είναι δεν είναι το κύριο εργαλείο και δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να ελέγξουμε το θέμα των μεταναστών.

Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα και οι χρηματοδοτήσεις θα μπορούσαν να πάνε σε άλλα μέσα σε καλύτερο έλεγχο, σε καλύτερα μέσα αποτροπής και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση των μεταναστών με ένα ανθρώπινο τρόπο. Και απ’ ό,τι φαίνεται και το κλίμα στην Ευρώπη είναι ανάλογο. Εγώ νομίζω ότι δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή να το να το αξιοποιούμε ή τουλάχιστον να προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε πολιτικά και να λέμε ότι η μία μεριά δεν ενδιαφέρεται, θέλει να γίνει μπάχαλο και να μπαίνουν όσοι θέλουν μέσα στην Ελλάδα”.

Ακολούθως σχολίασε πως: “Την περίοδο του 2015 που μιλάμε είχαμε στα νησιά 7-8-9.000 μετανάστες κάθε μέρα στον Έβρο κάνανε πράγματι προσπάθεια χιλιάδες άνθρωποι να περάσουν. Ήταν η περίοδος στην οποία το ρεύμα το μεταναστευτικό ήταν τεράστιο.

Νομίζω ότι παρήλθε πλέον δεν υπάρχει τέτοια περίοδος. Υπάρχουν ρεύματα, υπάρχουν ακόμα κινήσεις μεταναστών, αλλά όχι σε τέτοια νούμερα. Ο φράχτης βεβαίως ήταν ένα ένα εργαλείο το οποίο βοηθούσε στον έλεγχο και βέβαια και στη συνέχεια η οργάνωση και η επέκτασή του βοήθησε καλύτερα, όμως να ξανά σταματήσουμε στο ίδιο σημείο και να πούμε ότι δεν είναι το μοναδικό μέσο. Αυτό εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να σταματήσουμε να το να το εκμεταλλευόμαστε πολιτικά και να λέμε αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξαναγυρίσει η κατάσταση στο μπάχαλο”.

Συνεχίζοντας ο πρώην υπουργός Άμυνας, είπε: “Θα έλεγα ότι είναι καλύτερα η προσπάθειά μας να εστιαζόταν και της ελληνικής κυβέρνησης στο να γίνει μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όπως είχε ξαναγίνει να βελτιωθεί αυτή η συμφωνία.

Αποτελέσματα είχε, απλά δεν είχε τα αναμενόμενα, ο κ. Ερντογάν, ήθελε να πάρει περισσότερα λεφτά. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι είχαμε βάλει ακόμη και το ΝΑΤΟ στην υπόθεση αυτή φτιάχνοντας μια δύναμη η οποία βοηθούσε στην επιτήρηση. Αν είναι λοιπόν να εστιάσουμε κάπου, θα πρέπει αυτό το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτό, να να είναι ελεγχόμενες και ανθρώπινες, οι διαχειρίσεις σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, να αναλάβουν και το βάρος της ευθύνης να γίνει ισοκατανομή των εισερχομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα να δοθούν χρήματα για να υπάρχει καλύτερη επιτήρηση.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό το πράγμα, όπως είπαμε και προηγουμένως έχει και μια ανθρώπινη διάσταση. Μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για για αντικείμενα”.

 

«Δεν αλλάζει άποψη και στρατηγική η Τουρκία»

Αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης που εμφανίζει η Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως: “Και εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία δεν αλλάζει άποψη και δεν αλλάζει στρατηγική, αυτή τη στιγμή συγκυριακά η Τουρκία και για λόγους που βολεύουν και την ίδια ή γιατί τέλος πάντων δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις κορώνες και αυτές τις επιθετικές μεθοδεύσεις έχει δείξει ένα καλό πρόσωπο. Εκτιμώ μέχρι να χρειαστεί ή τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι πληγές τους και μέχρι να καλύψουν τα προβλήματα που έχουν”.

Ως προς τις “κόκκινες γραμμές” για τη χώρα μας, δήλωσε: “Θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ κάθετοι στο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πώς θα αντιδράσει η χώρα. Σε κάθε περίπτωση που παραβιάζεται η εθνική κυριαρχία, είμαστε ή θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι”.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι: “Η υπόθεση αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα, ειδικά το θέμα της αποτροπής, έχει κατ’ αρχήν τρία στοιχεία. Οι τρεις βραχίονες στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε είναι η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ευρωστία της χώρας. Ο άλλος είναι η ισχυρή διπλωματία και οι σωστές επιλογές και οι σοβαρές κινήσεις και το άλλο είναι η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων μας και ισχυρές Ένοπλες δυνάμεις”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ