Απαιτείται θεσμική σοβαρότητα

Απαιτείται θεσμική σοβαρότητα

Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίσιμες καταστάσεις, όπως το μεταναστευτικό, η πανδημία, ο Ρωσο-ουκρανικός Πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ, κ.ά.

Είναι σαφές ότι μια κυβέρνηση στον 21ο αιώνα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και συχνά απρόβλεπτες καταστάσεις, οι οποίες απαιτούν λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, καλή γνώση των θεμάτων και γρήγορες αποφάσεις.

Η παρούσα κυβέρνηση, έχει δείξει πως μπορεί να χειριστεί έκτακτες καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με ψυχραιμία και στρατηγική. Σίγουρα έχουν υπάρξει αστοχίες, όμως η γενική εικόνα είναι καλή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες τίμησαν και εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμος για ακόμα μία τετραετία.

Ωστόσο, η χώρα πέρα από αξιόπιστη κυβέρνηση έχει ανάγκη και από αξιόπιστη αντιπολίτευση. Δυστυχώς, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα στη ρητορική της μνημονιακής περιόδου και αδυνατούν να συμβαδίσουν με την τρέχουσα επικαιρότητα. Παράλληλα, επιχειρούν, μάταια, να αλιεύσουν ψηφοφόρους μέσα από τον χαοτικό κόσμο των Social Media χρησιμοποιώντας για δόλωμα τα identity politics.

Ειδικότερα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να καταθέσουν ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας και όχι να αναλώνονται σε ξύλινα δελτία Τύπου και λαϊκίστικες αναρτήσεις. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ακούν την κλισέ φράση «προοδευτικές δυνάμεις της χώρας» την οποία την ακούν καθημερινά και το μόνο που καταλαβαίνουν είναι ότι πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να συνεργαστούν μήπως και τους βγουν τα «κουκιά» και σχηματίσουν κάποτε κυβέρνηση.

Η κατάσταση στην αντιπολίτευση είναι αποκαρδιωτική. Αν υποθέσουμε επί παραδείγματι ότι χρειάζεται να εμπλακεί κάποια στιγμή η Ελλάδα περαιτέρω στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ή στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ και πρέπει να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ποιοι ακριβώς θα κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουν; Το έχουμε σκεφτεί ποτέ;

Η διακυβέρνηση του τόπου είναι σοβαρή υπόθεση και οι παγκόσμιες εξελίξεις μάς το υπενθυμίζουν καθημερινά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει, επιτέλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με τη θεσμική σοβαρότητα που απαιτεί η θέση τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ