Ανοίγοντας το ζήτημα του δημογραφικού

δημογραφικο

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού, έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες φορές «βγάζουν είδηση» ή καλλιεργούν θέματα για συζήτηση. Αυτό έγινε και στην πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση».

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως το δημογραφικό «δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο» και πρόσθεσε πως «είναι ένα φαινόμενο το οποίο πολιορκεί σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Τόνισε δε πως «δεν μιλάμε για μια απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες, αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη νύξη σε ένα θέμα που ταλανίζει την περιφέρεια και τους παραγωγούς. Την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται έντονα στον πρωτογενή τομέα και που επιδρά στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Είναι αυτονόητο πως χωρίς εργάτες στα χωράφια, δεν θα μαζευτούν σοδειές, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Έχοντας αυτά κατά νου ο πρωθυπουργός, προχώρησε σε μια τολμηρή δήλωση, λέγοντας πως πρέπει να ανοίξει επιτέλους και στη δική μας χώρα, χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες, το θέμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, ακόμα, πως «η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας».

Πρόκειται για μία τοποθέτηση που θα ξενίσει πολλούς στην Νέα Δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα θα κεντρίσει και το ενδιαφέρον κεντρώων ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτέλους ώρα να ανοίξει η συζήτηση τόσο για το δημογραφικό όσο και για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Ως πότε θα κρύβουμε τα ζητήματα αυτά κάτω από το χαλί;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ