Ερωτήματα προκαλεί αμφιλεγόμενο δημοσίευμα του Euractiv, στο οποίο δημοσιεύεται ανώνυμη δημοσκόπηση πολυεθνικών εταιρειών, που φέρεται δείχνει τους δύο μεγάλους αντιπάλους της κάλπης της 21ης Μαΐου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να δίνουν μάχη σώμα με σώμα και μάλιστα με διαφορά… 30.000 ψήφων.
Σύμφωνα με το Euractiv, οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μέθοδο των ψηφοδελτίων. Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία αυτή μοιάζει με την αντίστοιχη “δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων” που πραγματοποιούν εξειδικευμένοι αμερικανικοί οργανισμοί, όπως η FiveThirtyEight.
Αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης στις 21 Μαΐου, μικρή η διαφορά
Στη EURACTIV παρουσιάστηκε μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που την ανέθεσε (χωρίς να αναφέρεται όμως το όνομά της), αλλά και σε σημαίνοντες ευρωπαϊκούς παράγοντες.
Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μια κούρσα στήθος με στήθος μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν σαφώς ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για έναν από τους δύο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα λάβει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 ψήφους. Με λίγα λόγια, σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι μόλις 30.000 ψήφοι.
Το ποσοστό της αποχής είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2019.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ονομαστική αποχή (42% το 2019), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό το ποσοστό αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται σπάνια.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι μια ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού της αποχής θα είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότεροι που απέχουν παραδοσιακά από τις κάλπες είναι συνήθως νεότεροι πολίτες.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron, περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.