Αισιόδοξη πρόβλεψη Στουρνάρα για την Ελληνική Oικονομία… αλλά με αστερίσκους

Αισιόδοξη πρόβλεψη Στουρνάρα για την Ελληνική Oικονομία… αλλά με αστερίσκους

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας θα συνεχίσουν και το 2024

Στα πλαίσια συνέντευξής του συνέντευξή του στο Politico και τη δημοσιογράφο Johanna Treeck, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας μετά την πανδημία αναμένει για το 2024, με τη Τράπεζα της Ελλάδος, να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της τόσο για το ΑΕΠ, όσο και για τον πληθωρισμό, στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Ανάπτυξη της οικονομίας 

Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδος θα συνεχίσει να μειώνεται δραστικά. Μετά την κορύφωσή του πολύ πάνω από 200%, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει πλέον διαμορφωθεί σε περίπου 165% και θα μειωθεί σε 144,7% έως το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας.

Αρνητικά σενάρια

Παρά το θετικό κλίμα, η επιβράδυνση δημιουργεί μία συγκρατημένη ανησυχία, που αφορά κυρίως την διαχείριση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από την ΕΚΤ. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «Τα αρνητικά σενάρια που ακούγονταν πριν από ενάμιση χρόνο δεν έχουν επαληθευθεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Τα νούμερα δεν είναι εντυπωσιακά όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά… ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι σταθεροποιημένες γύρω στο 2% και μέχρι στιγμής οι ενδείξεις για δευτερογενείς πληθωριστικές επιδράσεις είναι περιορισμένες. Μέχρι στιγμής πάμε καλά.»

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και φοβάται πιθανή επιδείνωση στο μέλλον.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται ταχύτερα από τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, παραδοσιακά αυτό είναι ένδειξη ότι θα έχουμε πρόβλημα, παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας, ιδίως σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων υψηλών γεωπολιτικών κινδύνων.

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί αφενός μια εκρηκτική κατάσταση για το δημόσιο χρέος και αφετέρου στασιμοπληθωρισμό», είπε ο κ Στουρνάρας.

«Χρειαζόμαστε πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις από πλευράς κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ