Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στο MEGA, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την πιθανότητα σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αλλά και το δικό του πολιτικό μέλλον.
Ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την τοποθέτηση του να υπάρχει τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργός στην περίπτωση σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, ρίχνοντας παράλληλα τα καρφιά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Είναι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί οι τρεις αρχηγοί”, είπε για τους όρους του Νίκου Ανδρουλάκη. “Η πρόταση είναι λογική στο θεμέλιό της. Ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα πρέπει να τηρούν μια προγραμματική συμφωνία και να ακολουθούν με σεβασμό συλλογικές διαδικασίες συνεννόησης που δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο Μαξίμου;”.
Απαντώντας στην ερώτηση αν ενδιαφέρεται να είναι στην θέση του “άγνωστου Χ” πρωθυπουργού, σε κυβέρνηση κυνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε θετικός, αλλά δεν το χαρακτήρισε πιθανό.
“Αν τα κόμματα στραφούν σε εμένα και μου ζητήσουν να είναι πρωθυπουργός στηρίζοντας τις επιλογές μου στην Βουλή, τότε θα τους διευκολύνω. Αλλά αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται “παιδιάστικη” και δεν νομίζω πως θα γίνει, τόνισε, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια που τον αφορούν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας “χωρίς αντικείμενο”.
Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε το άριστο των σχέσεων που έχει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε πως αρκετές φορές συζητάνε και ο ίδιος του λέει την γνώμη του. Πάντως, παρά την εξαιρετική τους σχέση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα παραμείνει στο πεδίο της μεταπολιτικής, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι βουλευτής στην επόμενη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ. “Κινούμαι στην σφαίρα της μεταπολιτικής”, είπε χαρακτηριστικά.
Με μια μικρή αναδρομή στα χρόνια της κρίσης, ο Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι περήφανο για την διαδρομή που διάνυσε από το 2009 έως το 2015, αποδίδοντας στην διάσπαση το κακό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς, τονίζοντας ωστόσο πως ο Γιώργος Παπανδρέου “αδικείται όταν δεν υπερασπίζονται το δικό του έργο”.
Στην συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας εκβιαστικό και τεχνητό το δίλημμα “συνεργασία ή αυτοδυναμία”, ενώ αποκάλεσε ως “καταστρατήγηση του Συντάγματος” την μη χρήση της διερευνητικής εντολής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.
Υποκλοπές
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, επεσήμανε ότι δεν συνιστά ανάληψη πολιτικής ευθύνης η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ καθώς δεν είναι πολιτικά πρόσωπα ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει θα μπορέσει να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
“Προφανώς υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία της ΕΥΠ, με τη λειτουργία της αστυνομίας και κολοσσιαίο πρόβλημα με τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως υπάρχει πρόβλημα με την άσκηση άλλων σημαντικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι ο συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων”, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι ακόμα και η Βουλή δεν λειτούργησε στο θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών και ότι δεν είναι κολακευτική για την εικόνα της χώρας να διερευνούν επιτροπές του ΕΚ και του Συμβουλίου της Ευρώπης και να συγκαλύπτει την έρευνα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στο θέμα της παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισμικό Predator και την εμπλοκή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για “βεβαιωμένες συμπτώσεις”, επισημαίνοντας ότι “όταν έχεις κοινή λίστα στόχων (σ.σ ΕΥΠ, Predator) προφανώς υπάρχει συντονισμός και συνεργασία”.
Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι μια μετωνυμία με πολλούς μετακλητούς υπαλλήλους, συμβούλους και υπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ και σοβαρά προβλήματα συντονισμού καθώς δεν είναι σαφές ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική, ποιος ασκεί την και οικονομική πολιτική καθώς και ποιος χειρίζεται τα θέματα ασφάλειας.
Τέμπη
Όσον αφορά τα Τέμπη, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως μετά την τραγωδία το πολιτικό σύστημα έχει βρεθεί σε ρήξη με την νεολαία, και οι νέοι ξέρουν ότι η ψήφος τους έχει πια αξία.
Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως οι μεγαλύτερες ελληνοτουρκικές κρίσεις συνέβησαν με τους Κεμαλικούς στην εξουσία, και όχι με τον Ερντογάν.