Άδωνις Γεωργιάδης για την τιμή του Οβελία: Πετύχαμε να δώσουμε τιμές σαν τις περσινές (Βίντεο)

Άδωνις Γεωργιάδης για την τιμή του Οβελία: Πετύχαμε να δώσουμε τιμές σαν τις περσινές (Βίντεο)

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «Γαλαξίας», 23η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και 2η ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα».


Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης δήλωσαν (on camera):

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Μετά από μία μακρά περίοδο ανησυχίας για την τιμή του οβελία και των Πασχαλινών αγαθών, εμείς ως Υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε κρατήσει τη ψυχραιμία μας και είχαμε πει ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής όπως είδατε γιατί οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις εορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού.

Το οποίο είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος με μέσο όρο πληθωρισμό περίπου 15% στα τρόφιμα και στο κρέας παραπάνω από 20%.

Άρα, νομίζω ότι βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να μπορούν να βρουν κρέας σε προσιτή για αυτούς τιμή, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος.

Το ίδιο βλέπουμε και στο υπόλοιπο «Καλάθι του Νοικοκυριού». Είμαστε πια στην 23η εβδομάδα λειτουργίας του, πλησιάζουμε το εξάμηνο και βλέπουμε ότι τα βασικά προϊόντα έχουν μείνει απολύτως σταθερά και πολλά από αυτά έχουν μειωθεί κιόλας.

Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και προσδοκώ την άλλη εβδομάδα να έχουμε νέες μειώσεις».

 

Νίκος Παπαθανάσης:

«23η εβδομάδα που είναι σε ισχύ το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και στο 90% των προϊόντων οι τιμές έχουν διατηρηθεί ίδιες ή χαμηλότερες. Το καλάθι συνολικά μειώθηκε σαν κόστος από την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,25%. Αυτή την περίοδο μάλιστα βρίσκονται σε ισχύ 4 καλάθια: Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Σαρακοστιανό Καλάθι», το «Καλάθι των Νονών» και το «Καλάθι του Πάσχα». Συνεχίζουμε να ορθώνουμε αναχώματα σε αυτή την κρίση ακρίβειας.

Να θυμίσουμε ότι από την εφαρμογή που έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων, όπως  έρχονται από τις βάσεις δεδομένων των σούπερ μάρκετ. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε τέτοιο εργαλείο στην Ευρώπη, το  οποίο μας βοηθά να αγοράσουμε φθηνότερα προϊόντα».

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Επίσης για να μη δημιουργούμε πανικό με τα καύσιμα, γιατί ακούω διάφορες υπερβολές, η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα σήμερα είναι 1,93, δεν έχει φτάσει τα 2 ευρώ.

Στην Αττική είναι χαμηλότερα, γύρω στο 1,90. Δεν υπάρχει 2,40 σε νησί που άκουγα το πρωί. Η μέση τιμή στα νησιά είναι 2,10. Ασφαλώς τα καύσιμα έχουν ανέβει λίγο, ήταν γύρω στο 1,85 την περασμένη εβδομάδα, ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης στην αγορά των καυσίμων λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ. Όμως ακόμα δεν γίνεται το ράλι το οποίο παρουσιάζεται.

Έχουμε μία αύξηση 5-6 λεπτών την εβδομάδα που μας πέρασε. Θα το παρακολουθούμε και είμαστε εδώ για να πάρουμε τα μέτρα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται στα βενζινάδικα με πολύ μεγάλη ένταση και βάζουμε πρόστιμα διαρκώς εκεί που υπάρχει ζήτημα».

 

Ερωτηθείς για τις τιμές των αμνοεριφίων και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης με την ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

 

«Υπήρξε πολύ μεγάλη ανησυχία όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι φέτος η τιμή του παραδοσιακού οβελία θα ξεφύγει πάρα πολύ. Θυμίζω διάφορες δηλώσεις από κτηνοτρόφους και από παράγοντες της αγοράς. Σε πολλά δελτία ειδήσεων και στο δικό σας, υπολογίσατε φέτος το αρνί και το κατσίκι να ξεπεράσει τα 13, τα 14 και τα 15 ευρώ.

Εγώ είχα πει από την αρχή ότι δουλεύουμε για να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Βρισκόμαστε στον Γαλαξία, είναι η δεύτερη αλυσίδα που επισκέπτομαι σήμερα μετά τον Μασούτη. Και εδώ η τιμή είναι 9,90 όπως και στην προηγούμενη. Βλέπετε αρνί και κατσίκι 9,90. Άρα, όποιος θέλει να πάρει κρέας για το Πάσχα σε τιμή η οποία είναι προσιτή, πετύχαμε να δώσουμε σε όλες τις αλυσίδες τιμές σαν τις περσινές.

Αν σκεφτείτε ότι έχει μεσολαβήσει μια χρονιά πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 15% και  στο κρέας πάνω από 20%, αυτό είναι μία επιτυχία. Διότι πετύχαμε αυτό το μεγάλο πληθωρισμό, για τους συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να το αποσοβήσουμε και να προστατεύσουμε το εισόδημά τους. Το ότι καταφέραμε να τους δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή, γιατί σας φαίνεται κακό; 

Το ότι μπορεί παραδείγματος χάρη κάποιοι να ενοχλούνται γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα, άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν ή το ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που ενδεχομένως έχουν, αυτό το δέχομαι. Τους καταλαβαίνω και δεν αντιδικώ μαζί τους.

Όμως ο κεντρικός στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης ήταν να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Να προστατεύσουμε τον πολύ κόσμο και πετύχαμε τις περσινές τιμές χωρίς διατίμηση. Δηλαδή, συγγνώμη, όταν ανεβαίνει η τιμή μάς βρίζετε, όταν δεν ανεβαίνει η τιμή πάλι μας βρίζετε;

Όταν μίλησα με τους κτηνοτρόφους προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης μου είπαν ότι θεωρούν την τιμή αυτή, δηλαδή τα 10 ευρώ, υπερβολική, ότι τους καταστρέφει κλπ. Τους έδειξα δικά τους τιμολόγια που έσφαζαν στα 7 και στα 7,30 ευρώ πριν από μία εβδομάδα για εξαγωγή στην Ιταλία. Δεν κατάλαβα, γιατί μπορούν να σφάζουν με 7 και 7,30 ευρώ για την Ιταλία και δεν μπορούν να σφάζουν με 7 και 7,30 ευρώ για την Ελλάδα;  Μου είπαν ότι στην Ιταλία πουλάγανε με ζημιά. Και τους είπα, γιατί αποφάσισαν να πουλήσουν με ζημιά στην Ιταλία και δεν αποφάσισαν να πουλήσουν με ζημιά και στην Ελλάδα; Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει ψυχή δηλαδή;»

 

Ολόκληρες οι δηλώσεις του στην EΡΤ1 παρακάτω:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ