Ξεκάθαρο σήμα αποτροπής από τον υπουργό Μετανάστευσης με αποδέκτη όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και τις Βρυξέλλες
Με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνειών, ο Θάνος Πλεύρης έδωσε σήμερα το στίγμα της νέας, πιο αυστηρής και ρεαλιστικής μεταναστευτικής πολιτικής, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, δεν μπορεί να λειτουργεί ως «ξενοδοχείο» για κάθε εισερχόμενο αλλοδαπό, ούτε να συνεχίζει να προσφέρει επιδόματα και παροχές που τελικά λειτουργούν ως μαγνήτης. Η δήλωσή του πως “όποιος κάνει αίτηση ασύλου, τρώει, κοιμάται, παίρνει 75 ευρώ επίδομα και μετά παίρνει και επίδομα ενοικίου” αποτυπώνει με σαφήνεια τι ίσχυε – και τι αλλάζει. Η κυβέρνηση γυρνά σελίδα και επιβάλλει αντικίνητρα. Όποιος μπαίνει παράνομα, θα συλλαμβάνεται και θα κρατείται μέχρι και 18 μήνες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα, που επιτέλους μπαίνει σε εφαρμογή.
Δεν είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι θέμα επιβίωσης του κοινωνικού ιστού και προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Ο Πλεύρης υπενθύμισε πως το πρόβλημα είναι εντεινόμενο και συστημικό: «Οι μισοί δεν παίρνουν άσυλο, και το 60% είναι άνδρες 18-30 ετών». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο εύκολος προορισμός για νεαρούς άνδρες που έρχονται με σκοπό να επωφεληθούν από τα προγράμματα στήριξης. Η πολιτική πλέον αλλάζει φιλοσοφία: όποιος θέλει να μείνει, πρέπει να εργάζεται, να συμμορφώνεται και να περνά από φίλτρο. Η άρνηση σε ιατρικό έλεγχο για την ηλικία, πλέον, θα οδηγεί σε αυτόματη τεκμαρτή ενήλικη κατάσταση. Τα παραθυράκια κλείνουν και η χώρα επανέρχεται σε έλεγχο.
Το πιο ηχηρό, όμως, ήταν το γεωπολιτικό στίγμα: από τη Λιβύη, με 3 εκατ. μετανάστες και καμία θεσμική δομή, ξεκινούν οι μεγάλες βάρκες. Η απάντηση της κυβέρνησης; Καθημερινή επικοινωνία με τα σκάφη στο νότιο μέτωπο, περιορισμός των ροών, προειδοποίηση για κλιμάκωση εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πλεύρης: «Δεν θα ανεχθούμε εισβολή από την Αφρική. Το λέμε και στην Ευρώπη. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους πληθυσμούς μας;». Το ερώτημα είναι κρίσιμο, και η απάντηση που δίνεται από την κυβέρνηση είναι καθαρή: όχι, η Ελλάδα δεν θα είναι αποθήκη ψυχών.
Αντικίνητρα αντί παροχών
Η νέα πολιτική Πλεύρη βασίζεται στον εξής πυρήνα: σταματούν τα κίνητρα παραμονής για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Τα επιδόματα περνούν από «κόσκινο», το μενού στις δομές περιορίζεται, και κάθε είδους «φιλοξενία» παύει να θυμίζει τουριστικό πακέτο. Το κράτος δεν θα παρέχει άλλο πλεονεκτήματα σε όσους έρχονται χωρίς νόμιμη βάση.
Αλλαγή φιλοσοφίας στο άσυλο
Η απόρριψη αίτησης ασύλου ισοδυναμεί πλέον με ποινικό αδίκημα. Η διαμονή χωρίς δικαίωμα οδηγεί σε σύλληψη και φυλάκιση. Δεν πρόκειται για αυστηροποίηση από ιδεοληψία, αλλά για εναρμόνιση με τις εξελίξεις της Ευρώπης και ανάγκη ουσιαστικής προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.
Μήνυμα αποτροπής εντός και εκτός συνόρων
Ο Πλεύρης μίλησε και προς τους μετανάστες και προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν θα λειτουργεί πλέον ως «μαλακός στόχος» για ανεξέλεγκτες ροές. Η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα σε όσους βλέπουν τη χώρα ως πέρασμα και ανοίγει τη συζήτηση για μια γενναία, κοινή ευρωπαϊκή στάση.