Και σήμερα ο Spy με το καθιερωμένο παρασκήνιο
Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα! Και σήμερα μαζί σας ο Spy σας όπως και κάθε μέρα πλην ΣΚ (να πάρουμε και μιαν ανάσα) με όλο το hot παρασκήνιο.
Πρεμιέρα ευθυνών στο Υπουργικό – Στον απόηχο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπό το βάρος της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και με φόντο τις σαφείς εντολές Μητσοτάκη για «τέλος στις συναλλαγές και στις σκιές», συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν πρόκειται για μια τυπική σύσκεψη. Είναι η πρώτη μετά το ξήλωμα της διοίκησης και τον μίνι ανασχηματισμό, και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να δώσει σαφείς οδηγίες “μηδενικής ανοχής” σε κάθε φαινόμενο παρασκηνίου που πλήττει την κυβερνητική εικόνα.
Το σύνθημα «το απόστημα έσπασε» δεν ήταν σχήμα λόγου: ήταν γραμμή πλεύσης, την οποία το Μαξίμου μεταφράζει σε πολιτική επιτάχυνση. Με αιχμή τη διοικητική ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αλλά και σειρά επερχόμενων θεσμικών παρεμβάσεων σε Δικαιοσύνη, Δημόσιο και ΕΣΥ, ο Μητσοτάκης ζητά αποτελέσματα – και μάλιστα πριν τη ΔΕΘ.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στόχος του πρωθυπουργού είναι η πλήρης ανάκτηση του κέντρου της κοινωνίας, δηλαδή των ψηφοφόρων που απαιτούν τάξη, αποτελεσματικότητα και μεταρρύθμιση χωρίς φιοριτούρες. Σήμερα, λοιπόν, δεν συνεδριάζει απλώς ένα Υπουργικό. Ξεκινά ο “πολιτικός Ιούλιος” της ανάταξης, όπως τον σχεδιάζει το επιτελείο του Μαξίμου.
Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, επιτάχυνση στο Μαξίμου
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν φέρνει μόνο ανάσα στα γεωπολιτικά, αλλά ξεμπλοκάρει και το κυβερνητικό ημερολόγιο της ΔΕΘ. Με τα σύννεφα αβεβαιότητας να υποχωρούν, το οικονομικό επιτελείο βάζει μπροστά τις τελικές ρυθμίσεις για το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο. Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, μέτρα για το στεγαστικό και στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων – όλα βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.
Το θετικό δημοσιονομικό πλεόνασμα του πενταμήνου και η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες δίνουν δημοσιονομικό χώρο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» μετά το Eurogroup της 7ης Ιουλίου. Στο radar και οι 30.000 “παγωμένες” κατοικίες τραπεζών και servicers, που η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στην αγορά.
Το πολιτικό περιβάλλον δείχνει να ευνοεί μια δυναμική επανεκκίνηση με έμφαση στο κοινωνικό αποτύπωμα και ο Σεπτέμβριος αποκτά ξανά τον παραδοσιακό του ρόλο: ως τομή για την πολιτική ανάταξη και ταυτόχρονα “ταμείο” αξιοπιστίας για τη μεσαία τάξη.
Καμπανάκι στην αγορά ακινήτων – οι πρώτες ρωγμές
Η «αλώβητη» μέχρι πρότινος αγορά ακινήτων αρχίζει να τρίζει. Η έντονη άνοδος τιμών τα τελευταία χρόνια φέρνει πλέον αντίρροπες πιέσεις: κόπωση στη ζήτηση, αύξηση των ανείσπρακτων ενοικίων, έλλειμμα κατοικιών και στασιμότητα στις αγοραπωλησίες. Παράλληλα, οι τιμές στην Αττική φλερτάρουν με επίπεδα ευρωπαϊκών μητροπόλεων, σε μια χώρα όπου το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει καθηλωμένο.
Η κατάσταση γίνεται πιο σύνθετη από την εκτόξευση των ενοικίων (+10,9% τον Μάιο) και την πτώση της ιδιοκατοίκησης κάτω από 70%. Οι θεσμοί προειδοποιούν, οι πολίτες πιέζονται, και το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να δώσει μόνιμες λύσεις σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που βαθαίνει. Τα «Σπίτι μου» και τα επιδόματα δεν φτάνουν. Χρειάζεται πλήρης στρατηγική με στόχο την αύξηση της προσφοράς και την επαναφορά της ισορροπίας. Αλλιώς, το ράλι θα μετατραπεί σε φούσκα – και το τίμημα, κοινωνικό και δημοσιονομικό, θα είναι μεγάλο.
Τι ζητά ο Αλέξης
Για άλλη μια φορά στην προσφιλή του τακτική ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος διδάξας στα υπόλοιπα γατάκια της αντιπολίτευσης, ζητά από τον ΠτΔ αυτό που δεν μπορεί, ξέροντας εξαρχής ότι δεν μπορεί να γίνει. Με την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο σύγχρονος Γκέμπελς Αλέξης, επιτίθεται στην κυβέρνηση, δήθεν απορώντας «ποιος δεν θέλει να μαθευτεί η αλήθεια για το 2015».
Η αλήθεια είναι μία αγαπητέ Αλέξη. Αν δεν έβαζαν τότε πλάτη αυτοί που υπονοείς τώρα ότι τάχα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, η χώρα θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς κι εσύ θα έφευγες με ελικόπτερο από τη σκεπή του Μαξίμου, για μετανάστης στη Βενεζουέλα του φίλου σου, δικτάτορα Μαδούρο. Αν και πολύ αμφιβάλλω ότι θα πήγαινες εκεί, πιο πολύ στο America, στην ψυχή του Καπιταλισμού. Επίσης Αλέξη μου, να απολύσεις τους Γάλλους, δεν κάνουν καλή δουλειά. Τα παλιά τερτίπια πλέον, δεν περνούν.
Ο απρόβλεπτος παράγοντας
Δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να δεις τι γίνεται: η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεφουσκώνει. Η ρητορική του παρελθόντος, η εμμονή στην «κάθαρση» και η πολιτική μοναξιά αρχίζουν να γίνονται βαρίδια για την Πλεύση Ελευθερίας. Από τη στιγμή που η Βουλή έγινε σκηνή προσωπικής έκφρασης, η δυναμική της δείχνει στασιμότητα.
Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης, με το Κίνημα Δημοκρατίας, δείχνει ότι εξελίσσεται. Από τα επικοινωνιακά σποτ πέρασε στις θέσεις, από τα social στις θεσμικές παρεμβάσεις. Δεν έχει βαρίδια, δεν έχει παρελθόν προς απολογία. Και η απήχησή του στα νέα κοινά δεν αποτυπώνεται πλήρως στα γκάλοπ.
Το ποιος έχει μέλλον και ποιος ανακυκλώνει το χθες, θα το δείξει η κάλπη – αλλά και η καθημερινή πολιτική πράξη.
Η πιο δυνατή επιστροφή
Η επιστροφή του Χάρη Θεοχάρη στο κυβερνητικό σχήμα, ήταν αναμφισβήτητα μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Χάρης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και το νευραλγικό πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.
Η περίπτωση Δερμεντζόπουλου
Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος μπήκε στο κυβερνητικό rotation, δίνοντας άλλη μια λύση στον πρωθυπουργό και μία απάντηση ακόμα, σε εκείνους που (ό,τι να’ναι) ισχυρίζονται ότι η ΝΔ δεν έχει «πάγκο». Ο Χρήστος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, ένας βουλευτής που εξελέγη το 2019 κι από τότε έχει θητεύσει:
- Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων
• Αναπληρωτής Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Ν.Α. Ευρώπης (PA SEECP)
• Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
• Μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων
• Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
• Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας
• Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU)
Πέρα όμως από αυτά και το πιο σημαντικό κατ’ εμέ, είναι ότι ο Έβρος μπήκε στην κυβέρνηση και μάλιστα σε πολύ σημαντικό υπουργείο εν έτει 2025. Φυσικά όλα αυτά είναι θεωρητικά, οπότε εμείς του ευχόμαστε να αποδώσει τα μέγιστα για το καλό της πατρίδος και του Έβρου!
Κόκκινη κάρτα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Τη Δευτέρα, η ΑΑΔΕ σηκώνει το πέπλο. Στη δημοσιότητα βγαίνει η λίστα των μεγαλοοφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να τακτοποιηθούν. Και δεν μιλάμε για φτωχοδιάβολους. Μιλάμε για φυσικά και νομικά πρόσωπα με περιουσίες, που τόσα χρόνια κρύβονταν πίσω από προσχήματα, αναστολές και υπεκφυγές.
Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν αστειεύεται με τη φοροδιαφυγή των ισχυρών. Τα στοιχεία θα είναι πλήρη: ονόματα, ΑΦΜ, ποσά, διευθύνσεις. Το μήνυμα είναι σαφές: ή πληρώνεις ή εκτίθεσαι. Όσοι είχαν μέχρι την Παρασκευή προθεσμία και δεν συμμορφώθηκαν, θα δουν το όνομά τους σε κοινή θέα.
Πρόκειται για μια καθαρή, αποφασιστική κίνηση διαφάνειας και δικαιοσύνης. Γιατί σε μια χώρα που κάθε ευρώ μετράει, αυτοί που μπορούν πρέπει επιτέλους να πληρώσουν.
Τέλος στην ομηρία μικρομετόχων για χρέη εταιρειών
Με διάταξη του άρθρου 215 στο νέο νομοσχέδιο για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει ανάσα σε μικρομετόχους, διαχειριστές και συμβούλους εταιρειών με ποσοστά κάτω του 5%. Πλέον, αυτοί θα μπορούν να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους χωρίς παρακράτηση στο τίμημα, ακόμη κι αν η εταιρεία τους έχει χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές είναι σε ρύθμιση ή αναστολή.
Αντίο, λοιπόν, στην υπερβολική «αλληλέγγυα ευθύνη» που κρατούσε χιλιάδες ακίνητα δεσμευμένα επί χρόνια. Για όσους έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, η λύση θα έρχεται με υποθήκη σε άλλο ακίνητο και μόλις 7% παρακράτηση αντί για 70%!
Μια αθόρυβη αλλά ουσιαστική παρέμβαση που αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, διευκολύνει την αγορά ακινήτων και ενισχύει την επιχειρηματικότητα. Το Δημόσιο διασφαλίζει τα έσοδά του, αλλά χωρίς να στραγγαλίζει την προσωπική περιουσία ανθρώπων που δεν ευθύνονται ουσιαστικά.
Ισχυρό επενδυτικό ράλι, αλλά… το χάσμα παραμένει
Η Ελλάδα κερδίζει πόντους: ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου εκτοξεύτηκε από 11% του ΑΕΠ το 2019 σε 16% το 2024 — αύξηση +45% σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος (Ευρωζώνη) παραμένει υψηλότερα, στο 23%.
Η εκτόνωση του επενδυτικού χάσματος αναμένεται με ενισχυτική δυναμική μέχρι το 2026: προβλέπεται στο 17,5% το 2025 και ίσως στο 18% το 2026 — με «καύσιμο» το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Μόνο από το 2025 έως το 2026, μέσω του ΤΑΑ θα εισρεύσουν κεφάλαια περίπου 31 δισ. ευρώ, με το ΤΑΑ να «ποντάρει» σε χαμηλές επιδοτήσεις (<8%) και αυστηρά αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια.
Παρά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, το επενδυτικό κενό παραμένει σταθερά μεγάλο — περίπου 17–18 δισ. ευρώ ετησίως. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τόνωση νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών αν θέλει να κλείσει το κενό.
Παραδοσιακές τράπεζες vs fintech: το καμπανάκι χτύπησε
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί προς το παρόν να διατηρούν ισχυρά μερίδια αγοράς λόγω όγκου, όμως η εξυπηρέτηση χωρίς πρόσωπο και οι υψηλές χρεώσεις ανοίγουν διάπλατα την πόρτα σε neobanks και τεχνολογικούς κολοσσούς. Οι Apple Pay, Google Pay, PayPal, αλλά και η Revolut, που στοχεύει σε 2 εκατ. πελάτες έως το 2026 στην Ελλάδα, δείχνουν τη νέα πραγματικότητα.
Ακόμη και η Natech, ελληνική fintech με διεθνή παρουσία, ενισχύει την πίεση στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. Στον αντίποδα, η Ευρώπη παραμένει χωρίς πλήρη Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ενώ οι ΗΠΑ βλέπουν την JPMorgan να συναγωνίζεται τεχνολογικά μεγαθήρια. Αν η κεφαλαιακή εποπτεία συνεχίσει να εφαρμόζεται μονόπαντα, οι παραδοσιακές τράπεζες θα κινδυνέψουν να μείνουν… πίσω από την εποχή τους.
Το χαρτζιλίκι του 2025 δεν δίνεται στο χέρι — φορτίζεται στο κινητό
Το χαρτζιλίκι του 2025 έχει… app και QR code. Με την εφηβεία να είναι ψηφιακή όσο ποτέ, οι γονείς δεν ψάχνουν πια ψιλά στα πορτοφόλια τους, αλλά φορτίζουν με ένα κλικ την προπληρωμένη κάρτα του παιδιού τους μέσω myAlpha Vibe. Η υπηρεσία της Alpha Bank μετρά ήδη 4 εκατ. ευρώ σε φορτίσεις, ενώ συνοδεύεται από ψυχολογικό οδηγό, εργαλεία ορίου αγορών και φίλτρα για ακατάλληλες συναλλαγές.
Οι έφηβοι αισθάνονται ανεξάρτητοι, οι γονείς ήσυχοι και η ψηφιακή εποχή του χαρτζιλικιού ξεκινά με παιδαγωγική και οικονομική πειθαρχία. Με τέτοια εργαλεία, η τραπεζική ωριμότητα ξεκινά πλέον… από το Λύκειο.