Η διαφορά ήθους Καραμανλή με Σπίρτζη, ποιος θα μπει μπροστά στο κόμμα Σαμαρά, η “πυρηνική Ελλάδα” και το θάψιμο στον Καραμέρο από τον Τσίπρα

Spy - The Post Politics

Και σήμερα ο Spy με όλο το παρασκήνιο

Καλή σας ημέρα! Και σήμερα όπως κάθε μέρα, ο Spy είναι εδώ μαζί σας για να σας μεταφέρει όλο το πολιτικοοιοκονομικό παρασκήνιο.

Με διαφορά… ήθους

Εχθές είχαμε τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και την ψηφοφορία για την Προανακριτική για τα Τέμπη. Τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο Κώστας Καραμανλής, αμφότεροι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, μίλησαν από Βήματος Βουλής. Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι θέτει εαυτόν στην κρίση της Δικαιοσύνης. Ο Σπίρτζης, είπε ότι αν οι Σιδηρόδρομοι το 2023 λειτουργούσαν όπως το 2019, δεν θα είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι πολίτες ακούν και η διαφορά ήθους, κάνει μπαμ.

Ο  “Τιτάνας” Φλωρίδης 

Το ξεμπρόστιασμα που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην Ζωή την Κωνσταντοπούλου για την επιλεκτική της ευαισθησία και την ανακούφιση που βγήκε από τη φυλακή ο βιαστής που υπερασπιζόταν, δεν είχε προηγούμενο. Και δεν είχε προηγούμενο, όχι τόσο λόγο της έντασης ή της ρητορικής, έχουμε δει παρόμοια περιστατικά στο Κοινοβούλιο. Αλλά ο υπουργός το πήγε ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας κανονικό απόσπασμα από την ομιλία της ίδιας της Κωνσταντοπούλου ως ΠτΒ το 2015 και την ανακούφισή της για την αποφυλάκιση εγκληματιών.

Το κομμένο βίντεο από το protothema.gr είναι όλα τα λεφτά και ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη σημερινή σας ημέρα. Δείτε το, αφού ολοκληρώσετε την ανάγνωση:

Ποιος θα βγει μπροστά στο κόμμα Σαμαρά;

Και για να επιστρέψουμε λίγο στο άλλο θέμα των ημερών, το αν θα κάνει τελικά κόμμα ο Σαμαράς ή όχι, φαίνεται πως πάμε ολοταχώς για το… ναι. Εχθές έμαθα κάποια πράγματα που έχουν αξία να σας μεταφέρω. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μου είπε ένα καλό περιστέρι που έχω ελεύθερο στην Αθήνα και το στέλνω να βλέπει και να ακούει, το κόμμα είναι όντως στα σκαριά και οι μετρήσεις δεν γίνονται για να αποφασιστεί ή όχι το αν θα φτιαχτεί, αλλά για να δουν την πραγματική απήχηση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, όπως μου είπε το περιστεράκι μου, δεν υπάρχει πρόθεση να ηγηθεί του εγχειρήματος ο ίδιος ο Αντώνης. Κοινώς, δεν θα είναι πρόεδρος ο ίδιος ο Σαμαράς, αλλά ένα πρόσωπο με μεγαλύτερη απήχηση. Και σε αυτό το πρόσωπο, ακόμα δεν έχουν καταλήξει. Κάποια ονόματα που μου είπε το περιστέρι μου ότι ακούστηκαν, δεν υπάρχει καν λόγος να τα αναφέρω γιατί δεν έχουν καμία ελπίδα. Ένας πασίγνωστος διεθνολόγος πάντως, είναι στο πλευρό του προέδρου Αντώνη και θα είναι και στο κόμμα. Το έδειξε αυτό και η παρουσία του προχθές στο πολεμικό Μουσείο. Το βασικό πάντως είναι ότι έχουμε στόρι. Συντονιστείτε, προσδεθείτε, απογειωνόμαστε.

Μην προτρέχετε και μην υποτιμάτε

Πάντως να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος Σαμαρά όταν αυτό λάβει σάρκα και οστά. Μπορεί να τίθενται ηθικά ζητήματα ως προς τη στάση του απέναντι στη ΝΔ, αλλά δεν γίνεται να θεωρείται καμένο χαρτί ο πρώην πρωθυπουργός. Και το λέω αυτό γιατί είδα τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα που έτρεξαν να προεξοφλήσουν την αποτυχία. Είναι παλιά καραβάνα ο Αντώνης, δεν θα κάνει κάτι το οποίο δεν θα το έχει ζυγίσει καλά. Μην τον υποτιμάτε…

Πυρηνική Ελλάδα; Ο Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα

Χωρίς να σηκώσει τους τόνους αλλά με σαφές μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε δημόσια τη συζήτηση για την είσοδο της Ελλάδας στην πυρηνική εποχή, από το βήμα του συνεδρίου των Financial Times και της Καθημερινής. «Δεν λέω ότι θα το κάνουμε αύριο», ξεκαθάρισε, αλλά μίλησε για στρατηγικό στοίχημα και ομάδες εργασίας με τη ναυτιλία. Πολλοί στην αίθουσα σήκωσαν φρύδι, άλλοι όμως χαμογέλασαν με νόημα. Η σκέψη υπάρχει — και αν περάσει το πρώτο κύμα δυσπιστίας, ίσως η πυρηνική ενέργεια να μην είναι πια ταμπού.

Συνεχίζεται το θάψιμο στον Καραμέρο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση του θάψιμο στον Καραμέρο από τον Αλέξη Τσίπρα, behind the scenes φυσικά. Τι αχάριστο τον λέει, τι διαρρέει από φίλια Μέσα ότι δεν τον θέλουν άλλο ως εκπρόσωπο Τύπου στο κόμμα (πιο κόμμα;), κακός χαμός. Βέβαια έχει κάνει κι εκείνος τα λάθη του, αλλά «ουδείς άσφαλτος» όπως έλεγε και η Άντζελα. Και αν βάλουμε στο ζύγι ότι τα αρνητικά για τον Καραμέρο τα λέει ο Τσίπρας, ε δεν τα λαμβάνουμε και πολύ σοβαρά υπόψη μας.

Ιστορικό τετ-α-τετ Πασινιάν – Ερντογάν στην Άγκυρα

Με το βλέμμα στραμμένο σε έναν νέο κύκλο διαλόγου, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα την Τουρκία έπειτα από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα ποντάρει σε ένα πιο “ήπιο” προφίλ στην περιοχή, την ώρα που η Αρμενία αναζητά διαύλους επικοινωνίας, μακριά από τις ρωσικές σκιές. Οι συμβολισμοί είναι ισχυροί, όπως και η σημειολογία: η επίσκεψη γίνεται ακριβώς 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι επιφυλάσσει η Άγκυρα στην Αρμενία αλλά και το πόσα ακόμα θα “ανεχτεί” ο Πούτιν από τον Ερντογάν. Και ειδικά αυτό το τελευταίο, κρατήστε το καλά.

Πιο πλούσιοι αλλά πιο άνισοι

Σύμφωνα με την UBS, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση πλούτου άνω του 7%, αλλά μαζί και τη μεγαλύτερη αύξηση ανισότητας διεθνώς. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά: ο μέσος όρος ανεβαίνει, αλλά όχι για όλους. Ενώ ο αριθμός των εκατομμυριούχων πλησιάζει τους 80.000, η ψαλίδα με τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα ανοίγει επικίνδυνα. Η Αθήνα καμαρώνει για τη «μεταρρυθμιστική πρόοδο», όμως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια συνεχίζεται. Και κάπως έτσι, η χώρα μεγαλώνει στα νούμερα, αλλά μικραίνει στην κοινωνική συνοχή.

Η Alpha Bank… τα πήρε όλα και έφυγε

Με απόλυτη κυριαρχία σε οκτώ κατηγορίες, η Alpha Bank σάρωσε στη φετινή ψηφοφορία της Extel, αφήνοντας πίσω κάθε τραπεζικό ανταγωνιστή στην περιοχή Emerging EMEA. Ο Βασίλης Ψάλτης αναδείχθηκε κορυφαίος CEO, ενώ η ομάδα Investor Relations, με τον Ιάσωνα Κεπαπτσόγλου να πρωτοστατεί, πήρε τα εύσημα για διαφάνεια, τεκμηρίωση και αξιοπιστία. Η Τράπεζα δεν έλαβε απλώς μια διεθνή διάκριση· έλαβε σφραγίδα εμπιστοσύνης από τους ανθρώπους της αγοράς. Και στη Σταδίου, το χαμόγελο έχει… επενδυτική απόδοση.

Χρέος βιώσιμο, αγορά ομολόγων… στεγνή

Η Ελλάδα κερδίζει πόντους στα διεθνή ράλι χρέους – αλλά με έναν σιωπηλό αστερίσκο. Σύμφωνα με τη Scope Ratings, η χώρα ξεχωρίζει για τη δομή και το «μαξιλάρι» της, αλλά η αγορά ομολόγων της παραμένει ρηχή. Και μπορεί οι πρόωρες αποπληρωμές να δείχνουν αξιοπιστία, χωρίς ιδιώτες επενδυτές δεν χτίζεται μακροχρόνια δυναμική. Όπως λένε και οι τεχνοκράτες της ΕΜΕΑ, «το χρέος μπορεί να μειώνεται, αλλά χωρίς καμπύλη αποδόσεων δεν υπάρχει αγορά». Το Μαξίμου ετοιμάζεται για νέο βήμα εξόδου από τη “σκιά του επίσημου τομέα” – το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει.

Σπίτι μεν θέλουμε, αλλά δεν φτάνουμε

Μπορεί οι τιμές στα ακίνητα να «τρέχουν», αλλά 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να κυνηγήσουν το όνειρο της ιδιοκατοίκησης, σύμφωνα με το νέο «Βαρόμετρο» του ΠΑΜΑΚ. Το πρόβλημα; Δεν φτάνουν τα λεφτά και δεν υπάρχουν δάνεια. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» έκανε περισσότερο θόρυβο παρά δουλειά, λένε οι πολίτες, ενώ πολλοί πιστεύουν πως έριξε… λάδι στη φωτιά των τιμών. Πάνω από το 60% στοχεύει σε ακίνητα έως 150.000 ευρώ – αλλά με τα επιτόκια και την έλλειψη αποθεμάτων, το real estate μοιάζει με σπορ για λίγους. Η αγορά θέλει σπίτια, όχι μόνο προγράμματα.

Διακοπές… τύπου Airbnb και τάπερ

Το ΙΕΛΚΑ κατέγραψε αυτό που όλοι ψιθυρίζαμε: ο Έλληνας πάει διακοπές, αλλά με το πορτοφόλι στο χέρι. Η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει εξοχικά, ενοικιαζόμενα και φιλοξενία αντί για ξενοδοχεία, ενώ το μαγείρεμα εντός καταλύματος έχει γίνει νέα “τέχνη επιβίωσης”. Οι ταβέρνες βλέπουν την πλάτη των σούπερ μάρκετ και των φούρνων, ενώ το 62% κάνει αγορές λες και πάει για πενθήμερη στο χωριό. Όχι από επιλογή – από ανάγκη. Η λέξη «ξεκούραση» έχει πια δίπλα της και μια άλλη: λογαριασμός. Κι έτσι το καλοκαίρι έγινε υπόθεση επιβίωσης με άρωμα βασιλικού.

Πληθωρισμός 3,3% τον Μάιο – κρατάμε τον έλεγχο, παρά τις πιέσεις

Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όμως σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα για μια οικονομία που εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες πιέζουν τα νοικοκυριά – κανείς δεν το αγνοεί – αλλά το θετικό είναι ότι οι ενεργειακές τιμές παραμένουν υπό έλεγχο και ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν δείχνει τάσεις εκτροχιασμού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και να εστιάζει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ