Αρχίζουν τα παζάρια για F-16 και Σουηδία: Μηνύματα Μπάιντεν σε Ελλάδα και Τουρκία – «Θέλω να πετύχω στρατιωτική ενίσχυση»

Αρχίζουν τα παζάρια για F-16 και Σουηδία: Μηνύματα Μπάιντεν σε Ελλάδα και Τουρκία – «Θέλω να πετύχω στρατιωτική ενίσχυση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στην Λιθουανία από τις 11-12 Ιουλίου οπότε και αναφέρθηκε και στην προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F16.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Σύνοδος Κορυφής του NATO πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Σουηδία επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την αντίσταση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ουγγαρίας. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, αφού το “εμπόδιο” είναι η αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία”.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να δείχνει τις προθέσεις της Ουάσινγκτον ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Σουηδία για την ένταξη της τελευταίας στο NATO, υλοποιώντας το αίτημα της Άγκυρας για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία συζήτησαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Η Αγκυρα συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν ανέφερε στην τηλεφωνική συνομιλία στον Μπάιντεν ότι η Στοκχόλμη έχει λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος σε αντιτρομοκρατικό νόμο που ψήφισε η Σουηδία, αλλά ότι αυτά τα μέτρα δεν ήταν χρήσιμα καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς για το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ) και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα”, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Τι ζητούν βουλευτές από τον Μπλίνκεν

Έξι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

“Εάν εξετάζεται μια συμφωνία για την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, προτρέπουμε σθεναρά οποιαδήποτε τελική συμφωνία να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς τέτοιων όπλων εάν η Τουρκία εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ” αναφέρει η επιστολή

Οι 6 βουλευτές κάνουν στην εν λόγω επιστολή, ειδική αναφορά στις τουρκικές πρακτικές στο Αιγαίο.

“Δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αμερικανικά F-16 για υπερπτήσεις στο Αιγαίο και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ζητάμε μηχανισμούς που προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς αμερικανικών όπλων στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσογείου”

Την επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, υπογράφουν οι βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Φρανκ Παλόνε, Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Και οι 6 ανήκουν στην ομάδα ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ