Σταϊκούρας: Ανάπτυξη για το 2023 στο 2,3% αντί 1,8%

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη για το 2023 στο 2,3% αντί 1,8%

Σε θετική αναπροσαρμογή των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης δείχνει ότι θα τρέξει με 2,3% αντί 1,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή «σας ενημερώνω ότι μετά από σύσκεψη που είχαμε με όλους τους φορείς εντός Ελλάδος η εκτίμηση που έχουμε για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας για το 2023 είναι ότι θα τρέξει με ρυθμό μεγέθυνσης 2,3% και όχι 1,8% όπως προβλέπαμε στον προϋπολογισμό. Πάμε καλύτερα. Και το 2,3% είναι η πιο συντηρητική εκτίμηση των θεσμών εντός ελλάδας».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε παράλληλα την σταθερή στρατηγική της κυβέρνησης να εκμεταλλεύεται κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στην Ολομέλεια ύψους 630 εκατ ευρώ δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2023 και θα χρηματοδοτηθούν από την μεγέθυνση της οικονομίας που ήδη έχει επιτευχθεί.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» οφελούνται:

– Συνταξιούχοι με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200 – 300 ευρώ κυρίως όσοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς . Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση των πόρων

– Αγρότες: παροχή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για το 2023 . Επιτάχυνση διαδικασίας προκαταβολής για καταστροφές. 76 εκατ. ευρώ κόστος

– Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομίας με επέκταση μειωμένου ΦΠΑ. Επιπλέον κόστος 246 εκατ. ευρώ

– Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με παράταση εως τέλους έτους η υπαγωγή μειωμένου ΦΠΑ σε παροχές υγείας

– Φυσικά και νομικά πρόσωπα που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αναβιώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις υπό κανόνες με 72 και 100 δόσεις και εισάγονται πρόνοιες για συνεπείς οφειλέτες

– Ωφελούνται συμπατριώτες μας φυσικά πρόσωπα με καταβολή σε 8 δόσεις φόρου εισοδήματος και 3% έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή.

«Βοηθούμε σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας επιπλέον από ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς με παρεμβάσεις ύψους 630 εκατ. ευρώ. Αν η οικονομία δεν πήγαινε καλύτερα δεν θα τα είχαμε. Και αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε μονιμοποίηση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση κατώτατου μισθού κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης ενώ καλύπτεται μέρος του επιπλέον κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών . Αυτό έγινε γιατί η οικονομία μας πάει καλύτερα» είπε

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η πολιτική μείωσης φόρων που ακολούθησε η κυβέρνηση έχει επιπρόσθετα αποτελέσματα καθώς πέραν της ανάπτυξης αυξήθηκαν και τα φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα είπε «Το 2022 οι πολίτες έδειξαν υψηλότερο ποσοστό εισπραξιμότητας βεβαιωμένων φόρων. 87% εμπροθέσμως το σύνολο φορολογικών υποχρεώσεων. 8 μονάδες αύξηση στα φυσικά πρόσωπα. Το 2022 που δεν ήταν εύκολη χρόνια το 87% κοινωνίας πλήρωσε φόρους. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τους φόρους την 4ετία. 1 δις ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2018» ενώ πρόσθεσε «Υπάρχει και αύξηση ληξιπρόθεσμου χρέους. Το σύνολο οφειλετών το 2023 είναι 350 χιλ λιγότεροι από το 2016. Φαίνεται ότι το χρέος αυξάνει γιατί μπαίνουν οι τόκοι όμως οι οφειλέτες μειώνονται. Δεν είναι στοιχείο θριαμβολογίας αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας».

 

 

Τραπεζική κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην κατάρρευση των δύο τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν μπορεί να προκύψουν και άλλες καταρρεύσεις; Προσωπική εκτίμηση είναι όχι αλλά δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες ότι είναι διατεθειμένες να σηκώσουν το βάρος που απαιτείται αν προκύψει θέμα. Όμως είναι γεγονός ότι τα βασικά μεγέθη του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος είναι καλύτερα απ το 2008» Ειδικά για την Ελλάδα είπε πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2019 καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά ο τομέας του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων ενώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δις ευρώ.

«Δεν χωρά εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες και οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες» σημείωσε. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις αποφάσεις της ΕΚΤ για «συσταλτική νομισματική πολιτική» και αύξηση επιτοκίων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με τους επικεφαλής τω τραπεζών προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της αύξησης επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σε παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και στην προοπτική πιστωτικής επέκτασης.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «η άσκηση δεν είναι εύκολη» ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία πως η δημοσιονομική χαλαρότητα που υπήρξε κατά την υγειονομική κρίση έχει αποσυρθεί . «Τώρα στην ευρωζώνη προκρίνεται η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στο 2%» είπε για να προσθέσει πως στις συνεδριάσεις του eurogroup κατατίθενται προτάσεις για περιορισμό των κοινωνικών μέτρων.

 

 

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

«Υπάρχει συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν πρόκειται να κλείσει τους επόμενους μήνες. Η δική μου εκτίμηση – ελπίζω – να έχουμε καταλήξει τέλος 2023.

Να καταλήξουμε σε κοινούς νέους δημοσιονομικούς στόχους. Συμφωνήσαμε επι του παρόντος για το 2024 ότι θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί τους οποίους ήδη η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει. Όμως δεν έχουμε συμφωνήσει σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Έρχονται Γερμανοί που λένε ότι μέχρι να καταλήξουμε ισχύουν οι προηγούμενοι κανόνες. Άλλες χώρες λένε να καταλήξουμε τώρα με βάση την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης, να υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες επενδύσεις όπως πράσινες και ψηφιακά. Εμείς επιδιώκουμε να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από την προσμέτρηση Δημοσιονομικών παροχών» είπε στο τέλος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ