Αγαπημένο μας σπορ στην Ελλάδα είναι, χρόνια τώρα, η εκλογολογία. Με το που βγαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, αμέσως ξεκινάει η σπέκουλα για τις επόμενες. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα είτε με σενάρια περί πρόωρων εκλογών είτε με σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ακούμε, συνεχώς, για σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται, από την πραγματικότητα. Έτσι, περάσαμε σε παραλλαγή της συζήτησης, μιλώντας για νέο εκλογικό νόμο.
Ο θρύλος λέει πως έχει ετοιμαστεί ο νέος εκλογικός νόμος και κάθεται σε ένα συρτάρι. Σύμφωνα με τις… γραφές, θα κάνει λίγο πιο εύκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης – απ΄ ό,τι η ενισχυμένη αναλογική που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2020.
Το μόνο που μένει είναι να τον αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός και να τον φέρει στην Βουλή. Το επικοινωνιακό αφήγημα, θα είναι η ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, ενόψει ανατίμησης ρεύματος, πολέμου στην Ουκρανία κλπ., ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.
Καλή η σπέκουλα, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν έχει μικροπολιτική διάθεση ούτε διάθεση για τακτικισμούς. Έχει επαναλάβει πολλές φορές πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όσο κι αν τα σενάρια οργιάζουν. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Υπουργός των Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Τρίτη στην Βουλή, όπου τόνισε πως θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ουδέποτε λέχθηκε από την κυβέρνηση.
Εκτός αυτού όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη, στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια ψήφισης του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, πως δεν τίθεται θέμα, εκ νέου, αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως οι πρόωρες εκλογές, στη συγκυρία που βιώνουμε δεν είναι υπεύθυνη στάση.
Ποιος θα διαφωνήσει με αυτό; Πόσο πιο συνετά μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την κατάσταση; Ας αφήσουμε στη άκρη, λοιπόν, τα σενάρια και ας πορευτούμε στον δημόσιο διάλογο, επιτέλους, με δεδομένα. Όλα τα άλλα οδηγούν σε επισφαλή μονοπάτια.